2024. április 20., szombat

Újabb autópálya épül

Sjenicán az egészségházat és az iskolát is felújítják

Vasárnap Aleksandar Vučić államfő jelenlétében Sjenicán a kínai CRBC vállalattal szerződést írtak alá a Požega–Duga Poljana autópálya kiépítésére vonatkozóan. Az autópálya mintegy 75 kilométer hosszú lesz, melynek építési munkálatai jövő év márciusában kezdődnek meg és négy évig tartanak majd.

Ezzel a fejlesztéssel két és fél óra alatt lehet Duga Poljanából eljutni a fővárosba.

A beruházást az államfő történelmi fordulópontnak nevezte az ország ezen területére vonatkozóan.

– Sjenicán új élet lesz négy év múlva, fontos, hogy a támogatást biztosítsuk olyképpen, hogy közben ne emeljük az államadóssági rátát. Ennek a pályának a kiépülésével egész Szerbia területe autópályákkal lesz összekötve. A beruházás 1,5 milliárd euróba kerül, kevesebb nem lehet – mondta az államfő.

Aleksandar Vučić kiemelte, a befektetés nemcsak a kényelmet szolgálja majd, hanem lehetőséget teremt a beruházók bevonzására, ezzel együtt munkahelyek létrehozására is. A Požega–Duga Poljana autópálya kiépítésének áráról majd februárban írják alá a szerződést.

Sjenicai látogatása során megemlítette azt is, hogy a településen felújítják az egyik iskolát, melyre 10,5 millió eurót szánnak. Szavai szerint ez lesz Szerbia legdrágább, legszebb és legjobb iskolája, melyen a munkálatok egy év és három hónap múlva fejeződnek be. Bejelentette az egészségház felújítását is, melyre 6 millió eurót fordítanak majd. Chen Bo kínai nagykövet hangsúlyozta, hogy a Požega–Duga Poljana autópálya kiépítése fontos beruházás, hozzátette, hogy ez még egy eredménye a két fél együttműködésének.

– Kínában azt mondjuk, hogy ha az ember meg akar gazdagodni, először utat kell építenie. Hiszem, hogy ennek a szakasznak az elkészültével a régiónak több lehetősége lesz a gazdasági fejlődésre – mondta a nagykövet.

Az államfő látogatást tett a sjenicai gimnáziumban is, ahol a helyi közösségek képviselőivel tárgyalt