2024. március 29., péntek

Mesekönyv és csokoládé az óvodásoknak

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség közös magyar iskolaválasztási kampánya

Pénteken a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézetben az óvoda tizenkét iskolaválasztás előtt álló növendéke ünnepélyes keretek között kapta meg a Rákóczi Szövetség mesekönyvet és egy tábla csokit tartalmazó ajándékcsomagját az MNT közvetítésével. A két szervezet ily módon is szeretné felhívni a szülők figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára. Az elkövetkező napokban Vajdaság- szerte 1371 magyar óvodáshoz jut el az ajándék, valamint a magyar nyelven tanuló elsősök is megkapják a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. A pénteki ünnepségen jelen volt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Csizmadia Anna, a szövetség elnökségének titkárságvezetője, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.

Csáky Csongor szólt az egybegyűltekhez (Fotó: Gergely Árpád)

Csáky Csongor szólt az egybegyűltekhez (Fotó: Gergely Árpád)

Az ünnepség előtt Csáky Csongor, a sajtó képviselőinek kiemelte, hogy a Rákóczi Szövetség egyik legfőbb célja, hogy a magyar nyelvű oktatást népszerűsítse, és arra ösztönözze a szülőket, hogy gyermekeiket magyar nyelvű intézményekbe írassák.

– A szövetség tevékenységében egy visszatérő elem, hogy Adventtel elkezdődik magyar iskolaválasztási kampányunk. Ilyenkor a Kárpát-medence mintegy ezer településére küldünk egy apró figyelmességet a legkisebbeknek, az óvodásoknak, azoknak a kislányoknak és kisfiúknak, akiknek a szüleik jövő tavasszal iskolát kell, hogy válasszanak.

Ebben az időszakban, amikor minden gyermek a Mikulást, majd a Jézuskát várja, amikor minden az ajándékozás körül forog, mi is megpróbálunk egy apró gesztussal szolgálni a gyermekeknek. Ezzel az ajándékkal, egy mesekönyvvel és egy kis édességgel, próbáljuk felhívni a szülők figyelmét arra, hogy mi múlik az iskolaválasztáson. Megpróbáljuk elmondani azt, hogy ha valakit magyar iskolába iratnak, például itt Szabadkán vagy Vajdaság bármely településén, azzal nem csak a gyermek nyer. Szeretnénk, hogy ez a közösség megmaradjon, hogy ne ennél a közösségnél szakadjon meg mindaz, amit évtizedeken, évszázadokon keresztül továbbadott az itteni magyarság – nyilatkozta a szövetség elnöke.

Jerasz Ankió a magyar iskolaválasztás fontosságára hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Ankió a magyar iskolaválasztás fontosságára hívta fel a figyelmet (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programja három pillérből áll. Első körben a magyar iskolaelőkészítős csoportba járókat szólítják meg ajándékkal, majd az elsősöknek iskolatáskát kézbesítenek, amely azoknak jár, akiket a szüleik magyar iskolába írattak, végül pedig mintegy 10 ezer forint értékű egyszeri ösztöndíj kerül kiosztásra a magyar elsősök körében.

A Vackor óvodásainak fellépése (Fotó: Gergely Árpád)

A Vackor óvodásainak fellépése (Fotó: Gergely Árpád)

– A Magyar Nemzeti Tanács Vackor-programja és a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programja szinte mozaikszerűen illeszkedik egymáshoz, hiszen mindkét szervezet azt tűzte ki célul, hogy a magyar nyelvű oktatást népszerűsítse. A mai naptól kezdődően kerül kiosztásra az iskolaelőkészítős gyermekeknek egy mesekönyv és egy tábla csokoládé. Emellett a magyar nyelven tanuló első osztályos diákok ösztöndíjai is most kerülnek kiosztásra. Szombattól december 23-áig minden óvodás és kisiskolás megkapja ezeket a támogatásokat, amelyeket a Rákóczi Szövetség biztosít. A mesekönyv és a csokoládé 21 önkormányzat 121 óvodájában kerül kiosztásra 1371 kisgyermek számára, míg az ösztöndíjat 27 önkormányzat 74 általános iskolájában tanuló magyar elsős kapja meg. Ők idén összesen 1359-en vannak – mondta a tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Jerasz Anikó és Csáky Csongor könyvet és csokit ajándékoztak az óvodásoknak (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó és Csáky Csongor könyvet és csokit ajándékoztak az óvodásoknak (Fotó: Gergely Árpád)

Az ünnepségen Katona Novák Ágnes, a Vackor igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, a gyermekeket és szüleiket. Kiemelte, hogy az intézmény idén szeptemberben nyitotta meg kapuit 105, egy és hat és fél éves közötti gyermekkel. Hozzátette, hogy meggyőződése szerint az anyanyelven való tanulás megkönnyíti a gyermekek számára a kommunikációt. Az igazgató elmondta, hogy az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a magyar kultúra és a hagyományok megőrzésére és átadására. Az igazgató felszólalása után a Vackor óvodásai rövid karácsonyi műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek, majd Csáky Csongor és Jerasz Anikó mondott rövid beszédet. Végül a tizenkét óvodás gyermeknek Csáky Csongor és Jerasz Anikó átnyújtotta az ajándékcsomagot.