2024. április 26., péntek

Ötvenezer dináros pénzbírság preparált madarakkal való kereskedelemért

Első fokon 50 ezer dináros pénzbüntetésre ítéltek egy ötvenhét éves zombori férfit, mert nyilvánosan kiállított és eladásra kínált preparált madarakat – közölte a Tartományi Madárvédelmi Intézet.

A férfi január 26-án egy példány preparált nagy pólingot, egy karvalyt és egy dankasirályt kínált eladásra Zomborban.

A természetvédelmi törvény értelmében tilos állatok, ideértve azok származékait és fejlődési formájának elrejtése, tartása, tenyésztése, az állatokkal való kereskedelem, a ki- és beszállításuk, illetve bármilyen módú megszerzésük, nyilvános bemutatásuk.

A Tartományi Természetvédelmi Intézet, mint a szigorúan védett vadfajok őrzője Vajdaság területén, támogatja a Zombori Szabálysértési Bíróság döntését.

A közlemény szerint nemcsak az állatok befogása és tartása büntetendő és szigorúan tilos, hanem a készítményeikkel, származékaikkal való kereskedés is.

– Felhívjuk a polgárokat, hogy ne fogjanak be madarat, ne vásároljanak élő példányt vagy preparátumot, de ne hagyják figyelmen kívül, ha azt észlelik, hogy valaki befogja vagy ketrecben tartja őket, hanem jelezzék a Környezetvédelmi Felügyelőségnek vagy a Tartományi Természetvédelmi Intézetnek – olvasható a közleményben.