2024. április 20., szombat

A rebellis Csubela Ferenc

Könyvbemutató Bácskossuthfalván

Hatalmas érdeklődés övezte a bácskossuthfalvi Német Klaudió A rebellis Csubela Ferenc – A politikus kisebbségi jogvédelme és magyar víziója a széteső Jugoszláviában című kötetét. A könyvet a bácskossuthfalvi Echo gyermek- és ifjúsági központban mutatták be Ádám Rebeka Nóra, a Mandiner újságírójának moderálásval. A jelenlevőket Nagy Tibor történelemtanár, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium megbízott igazgatója köszöntötte, majd szakmai szemszögből is méltatta a szerző munkáját.
– Nagyon jó könyvet vehet kezébe az olvasó, viszont tudnia kell, hogy mint minden olyan mű, amely egy olyan emberről szól, akinek az életpályája a mai napig sem lezárt, az azt jelenti, hogy maga a könyv sem lehet lezárt. A szerző feltárta azokat a legfontosabb forrásokat, amelyekre lehet építeni, tehát ha valaki a jövőben ezzel a témával szeretne foglalkozni, vagy mélyebbre hatóan szeretné tanulmányozni, akkor ez a könyv kiváló ugródeszka arra, ugyanis egy általános, átfogó képet kaphatunk Csubela Ferencről. Nagyon hiánypótló könyvről van szó, mert a vajdasági kiemelkedő politikusokról, tanárokról, művészekről nem beszélünk eleget, az emléküket nem őrizzük kellőképpen.
A kötet bemutatása során a szerző és beszélgetőtársa körbejárták a huszadik század jelentősebb eseményeit, szóltak Csubela meghatározó alakjáról mind a politikában, mind a közéletben is, valamint a könyv megírásának körülményeiről, nehézségeiről.
A könyvbemutatón a szerző készséggel válaszolt a résztvevők kérdéseire, valamint dedikálta is a helyszínen megvásárolható könyveket. A jeles eseményen részt vettek a PROKON topolyai, illetve magyarországi tagjai is. Az eseményt Szabó Helga gitárjátéka és éneke, illetve Sötét Bíborka szavalata tette még színesebbé.