2024. május 8., szerda

Maszkot öltenek a francia iskolások

A koronavírus-járvány erősödése miatt Franciaország újabb megyéiben kell hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot viselni. Bajorországban szintén elrendelik a kötelező maszkviselést az iskolákban, sőt arra készülnek, hogy kitiltják az oltatlanokat a zárt térben tartott rendezvényekről.

Franciaország újabb megyéiben kell hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt. A jelenlegi 22 helyett immár 61-ben lesz érvényes a szabályozás az ország száz megyéjéből, mert a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett az említett térségekben. Gabriel Attal kormányszóvivő szerint az intézkedés 39 olyan megyét is érint, ahol eddig nem volt kötelező a maszk a gyerekeknek.

Az egészségügyi minisztérium pedig arról számolt be, hogy a járvány gyenge erősödése figyelhető meg az országban. A kormány azonban a magas átoltottságnak és a maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően nem számít újabb járványhullámra.

Franciaországban a teljes lakosság 77 százaléka, az oltásra jogosultak 89 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást. A százezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga hatvan, ami tízszázalékos növekedés az előző héthez képest.

Németországban, ahol tegnap rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek napi száma, szintén szigorításokra készülnek. Bajorországban a tartományi kormány rendkívüli ülésen tekintette át a helyzetet. Markus Söder miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus teljes erővel visszatért, ezért nehéz tél vár a tartományra, ha nem emelkedik jelentősen a jelenlegi 64,6 százalékos átoltottság.

A negyedik hullám különösen súlyos helyzetet idézett elő, ezt mutatja, hogy a 25 németországi járványgóc közül 16 Bajorországban található. Ezért ebben a tartományban megszigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat. Elrendelik egyebek mellett a kötelező maszkviselést az iskolákban és bevezetik azt is, hogy csakis a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt teres rendezvényeken.

Söder szerint a koronavírus-járvány immár az oltatlanok járványává alakult át. Ezt bizonyítja az is, hogy a kórházba kerülők több mint 90 százaléka nem rendelkezik védőoltással, a járványhelyzet pedig azokban a térségekben a legsúlyosabb, amelyekben különösen alacsony az átoltottság.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler közös tájékoztatón pedig azt hangsúlyozta Berlinben, hogy az emlékeztető, vagyis a harmadik oltás beadása nagyon fontos. Az RKI vezetője ehhez hozzáfűzte: a negyedik hullám a következő hónapokban „nagy szenvedést hoz és sok ember halálát okozza” majd, ha nem próbálják meg minden lehetséges eszközzel megállítani.

Európa több országában már jelentősen megemelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, a súlyos betegek ellátása néhol egyre nehezebb, sőt lehetetlen. Ezért külső segítségre szorulnak.