2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Oktatás az eddigiekhez hasonlóan

Vajdaságban a kúlai középiskolákban térnek át a kombinált oktatási modellre

A járványügyi megelőző intézkedések ellenőrzésével és koordinálásával megbízott munkacsoport pénteken közzétett döntésének értelmében hétfőtől hat helyi önkormányzat középiskoláiban szervezik meg a kombinált oktatási modellt, nevezetesen: Belgrádban, Veliko Gradištén, Kúlán, Šabacon, Vrnjačka Banján és Nišben. Az oktatási minisztérium közleményének értelmében az összes többi helyi önkormányzat összes többi iskolájában az első, a zöld modell szerint járnak iskolába a gyerekek, azaz a jelenléti oktatást szervezik meg számukra.

A KÖZÖSSÉGI FELELŐSSÉGTUDATON MÚLIK
Ezt megelőzően Branko Ružić oktatási miniszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a munkacsoport tartalmas egyeztetéseken van túl a köztársasági egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjaival, a tanácskozás során körbejárták a rendelkezésre álló járványügyi mutatókat. Az oktatási rendszerben uralkodó járványhelyzet nem válságos, bár tény, hogy a diákok nagyobb számban fertőződnek, emelte ki a tárcavezető, aki szerint jelenleg valamivel kevesebb mint 5 ezer koronavírussal fertőzött diákot tartanak nyilván, ez az összes diák 0,6 százaléka.
A vírus nem az oktatási intézményekből kifelé terjed, hanem fordítva, jegyezte meg Ružić, véleménye szerint emiatt érdemes lenne újabb intézkedések foganatosítását megfontolni. Ezek egyike lehet az őszi szünet meghosszabbítása, tette hozzá, majd megismételte, hogy erről a válságstáb dönt, feltehetőleg a jövő hét elején megtartandó ülésén. Emellett megtörténhet, hogy a válságstáb 2-3 intézkedés kombinált alkalmazását javasolja, ez egyrészt az átoltottsági arány növekedéséhez vezetne, másrészt pedig ahhoz, hogy félbeszakadjon a fertőzéslánc, mondta Ružić, de nem pontosította, hogy mely intézkedésekre utal.
A miniszter szavai szerint a problémák gyökerét nem a diákokban kell keresni, ehelyett azzal lenne érdemes foglalkozni, hogy milyen szintű az országban a közösségi felelősségtudat és a szolidaritás. A védőoltás civilizációs vívmány, jó lenne, ha minél többen élnének a felkínált lehetőséggel, nyomatékosította. Mint hozzátette, amennyiben a polgárok többsége nem ezzel összhangban jár el, a vírus továbbra is körforgásban marad és továbbra is újabb vírusmutációk kialakulása fenyeget, ennek okán pedig folyamatosan járványhullámok alakulnak ki.
Ružić egyetért az egészségügyi szakértőkkel annak tekintetében, hogy a jelenléti oktatás stabilitását elsősorban azok a szülők veszélyeztetik, akik nem tájékoztatják az iskolát gyermekük fertőzöttségének tényéről. Mint azt kifejtette, minden lehetséges módon igyekeznek felvilágosítani a szülőket, ám lehetőségeik korlátozottak. Az, aki betegen iskolába küldi a gyerekét, vagy nem jelenti, hogy a gyerek koronavírussal fertőzött, büntetést érdemelne, ám utóbbi nem tartozik az oktatási minisztérium hatáskörébe, húzta alá Ružić.

KÜLÖNBÖZŐ ÉRTÉKELÉSEK
Aleksandar Vučić államfő szerint a járványhelyzet javulni kezdett, „öt napon át minden reggel kevesebb a fertőzött". Elsősorban Belgrádban csökken az esetszám, de egy kicsit Nišben és Kragujevacon is, tette hozzá az N1 tv összeállítása szerint, valamint elmondta, hogy Újvidéken egyelőre nem kezdett javulni a helyzet. Az államfő bejelentette, hogy vagy szombaton, vagy szerdán veszi fel a védőoltás harmadik adagját. Ezzel összefüggésben felháborodásának adott hangot, amiért a köztársasági kormánynak eddig még nem mindegyik tagja oltatta be magát. Megengedhetetlen, hogy valaki kormánytag, vagy orvos legyen, és ne oltassa be magát, nyomatékosította.
Predrag Kon epidemiológus, legalábbis a Blic napilapnak adott interjúja szerint, egyelőre nem véli úgy, hogy a járványhelyzet javulni kezdett volna. Megismételte, hogy ilyen formájában a védettségi igazolvány nem járul hozzá a mutatók csökkentéséhez. Nincs mire egy, vagy két hetet várni, nyomatékosította, majd hozzátette: ha a járványhullám esetleg enyhül is, az nem a három órán át alkalmazott védettségi igazolvány eredménye lesz, hanem természetes folyamat. A védettségi igazolvány akkor járulhatna hozzá a járványhullám megfékezéséhez, ha a nap 24 órájában alkalmaznák, ismételte meg sokadszorra, továbbá hozzátette, hogy a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai, az egészségügyi tárca támogatásával, a testület következő ülésén ennek az intézkedésnek az elrendelését szándékozzák sürgetni.

6217 új fertőzött – 65 elhunyt
A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 22.574 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6217 eredménye volt pozitív (27,5 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 65 Covid-fertőzött hunyt el, hivatalosan 9826 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6788 Covid-pácienst gyógykezelnek, 277-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 1793 új fertőzést jegyeztek, ebből 419-et Újvidéken.