2024. május 8., szerda

Színvonalas vetélkedő

A XI. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle díjazottjai

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye szervezésében vajdasági szintű szavalóversenyt tartottak Tóth Ferenc (1940–1980) költő, drámaíró, néprajzkutató és pedagógus emléke előtt tisztelegve. A szemle az idén is négy kategóriában adott lehetőséget a bemutatkozásra: az alsósok, a felsősök és a középiskolások mellett az anyanyelvápolásként vagy környezetnyelvként magyar nyelvet tanuló diákok is a zsűri elé léptek, összesen mintegy hatvanan. A verseny szabályai szerint két verssel vagy prózarészlettel nevezhetnek a diákok, egyiket az egyetemes magyar irodalomból, a másikat a vajdasági magyar irodalomból választják.

A hattagú bírálóbizottság (Barta Júlia Magyar Életfa díjas versfelkészítő, Bánov Erzsébet nyugalmazott magyartanár, Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színművésze, Herceg Elizabetta, a Magyar Szó újságírója, Jankovics Andrea színművész és Rácz Ejzler Evila kommunikációs szakember) színvonalas produkciókat hallgatott meg, és végül a következő eredmény született: Az alsósok korcsoportjában: I. Hajvert Zalán, Bácsfeketehegy és Dancsó Emma, Topolya. II. Szabó Vilmos, Topolya és Zakinszky Emma, Temerin. III. Zvicer Martin és Pressburger Janka, Topolya. Különdíj: Kőrösi Leila, Felsőhegy és Szél Hanna, Topolya.
5–6. osztályosok korcsoportja: I. Nikolić Dávid, Zenta. II. Szőke Réka, Kishegyes és Rózsa Kincső, Topolya. III. Szatmári Lili, Bácsfeketehegy. Különdíj: Füstös Emma, Zenta, Hegyellai Tamara, Bácsfeketehegy, Vojcsena Patrícia, Kúla és Csordás Dorka, Kishegyes. Dicséret: Szarka Hanna, Zenta és Gál Lajos, Bácsfeketehegy.

A díjazott diákok csoportképe

A díjazott diákok csoportképe

7–8. osztályosok: I. Galusz Áron, Zenta és Hugyik Sára, Kúla. II. Alács Varró Emese, Topolya és Biacsi Natália, Temerin. III. Benei Rebeka, Topolya és Baranyi Máté, Kishegyes. Különdíj: Tóth Vilmos, Temerin, Faragó Virág, Gunaras.
Középiskolások: I. Szabó Rebeka, Topolya. II. Jaksa Dominika, Csóka. III. Gáspár Anasztázia, Topolya.
A magyar mint környezetnyelv csoportban Vasović Anđela verbászi tanuló dicséretben részesült.
A rendezvény támogatói: Topolya Község Önkormányzata és Helyi Közössége, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma, valamint az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma.