2024. április 23., kedd

Szombaton Sakktivity

A játékos sakkvetélkedőt a Majsai Úti Általános Iskolában tartják meg

Szombaton 10 órai kezdettel a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk-klub szervezésében rendezik meg városunkban a Sakktivity elnevezésű játékos sakkvetélkedőt, amelyen nyolc csapat méri össze tudását sakkhoz kötődő ügyességi versenyekben. Az eseménynek a Majsai Úti Általános Iskola ad otthont. A Sakktivity egyébként egy világméretű sakknépszerűsítő rendezvénynek a része. A részletekről Rózsa Zsombor, a Sakktivity szellemi atyja és fő szervezője számolt be lapunknak.


– A rendezvény a Világsakkfesztivál keretében kerül megrendezésre. Ehhez a kezdeményezéshez számos ország csatlakozott, többek között Nepál, az Egyesült Államok, Hollandia, Románia és Magyarország. A fesztivál központi rendezvényét Budapesten tartják. A Sakktivity az egyetlen rendezvény, amely mind a hét évben, amióta a Világsakkfesztivál létezik, mint külső helyszín jelen van és képviseli Szerbiát e jeles eseményen. Az előző öt alkalommal Palics volt a helyszín, az elmúlt évben és most pedig Szabadka. A Sakktivity egyébként játékos sakkvetélkedő, amelyen a sakktudásra és a sakk szabályaira épülő játékokat tartunk. Nyolc csapat vesz részt benne. Minden csapat nyolc tagból áll és a saját települését képviseli. Minden csapat játékát nyolcadikként egy sztárvendég segíti. A sztárvendégeket mindig a jelentkező csapatok javasolják. Ők jelzik nekünk, hogy ki az a sztárvendég, akivel szívesen játszanának. Így a felkérés szerintem sztárvendégeink számára is egy komoly megerősítést jelent. Minden évben hívunk Magyarországról egy sztárvendéget. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Stettner Zoltán vlogger. Az ő neve is jelzi egyébként, hogy mennyire megváltozott a gyermekek fogyasztói igénye és popkultúrája. Napjainkban az elsődleges sztárok már azok, akikkel különböző YouTube-csatornákon vagy a TikTokon találkoznak – mondta Rózsa Zsombor.


A fő szervezőtől megtudtuk, hogy a sztárvendégek között van lapunk munkatársa, szerkesztője, Lackó Varjú Sára is, továbbá Molnár Lajkó Anett rádiós műsorvezető, Cirok Szabó István költő, Magyar Zsófia színésznő, Fremond Árpád politikus, Csíkos Dániel televíziós műsorvezető és Pesti Attila építész. A csapatok, amelyeknek 11–15 éves gyerekek lehetnek a tagjaik, Szabadkáról, Tornyosról, Hajdújárásról, Magyarkanizsáról, Palicsról, Ludasról, Óbecséről és a magyarországi Tompáról érkeznek. A program házigazdája Agárdi Gábor és AADM lesznek, a bemelegítőshow-t pedig Szalma Andrea vezényli majd.
A fentiek mellett Rózsa Zsombor felhívta a figyelmet a sakkjáték készségfejlesztő hatására, és arra biztatta a fiatalokat, hogy próbálják ki e nagy múltra visszatekintő stratégiai játékot.
– Tudományosan bizonyított, hogy a sakk a gyermekeknél több mint hatvan kompetenciát fejleszt. Ezek mind olyan képességek és részképességek, amelyek a sikeres tanuláshoz, később pedig a profi karrierjük során elengedhetetlenek. Ma már a lexikális tudás fejlesztése nem prioritás sem az oktatásban, sem a szakmai karrier során. Az számít, hogy valaki milyen gyorsan tudja megoldani az adott problémát, átlátni az adott helyzetet, és milyen gyorsan tud döntéseket hozni. A sakk éppen ezeket a készségeket fejleszti – magyarázta a fő szervező.