2024. április 26., péntek

Kim (meg)javítaná a kommunikációt

Októberben ismét közvetlenül kommunikálhat egymással Észak- és Dél-Korea. Ezt ígérte legalábbis az északi ország vezetője. Kim Dzsong Un azt is elmondta, hogy hazája nem jelent fenyegetést déli szomszédjára, egyszersmind javasolta a tartós béke megteremtését a Koreai-félszigeten. Sokan úgy gondolják, hogy azért ütött meg békülékeny hangot, mert gazdasági segítséget akar a súlyos élelmiszer- és egyéb válsággal küszködő hazája számára.    

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt ígéri, hogy már októberben helyreállítja a közelmúltban – épp az ő utasítására többször is megszakított – közvetlen kommunikációt Dél-Koreával. A két ország közötti rendszeres kapcsolattartást szolgáló kommunikációs vonalakat legutóbb augusztusban blokkolták. Phenjan így tiltakozott az ellen, hogy előzetes figyelmeztetései ellenére Dél-Korea mégis megtartotta közös hadgyakorlatát az Egyesült Államokkal. Az észak-koreai rezsim ezt az ország ellen irányuló katonai támadás próbájának minősítette, és válaszként több rakétakísérletet hajtott végre. 

Kim a héten ismét bírálta Washingtont, amiért – mint mondta – továbbra is ellenséges politikát folytat Észak-Koreával szemben. Az Egyesült Államok kormányzata az utóbbi időben azonban többször kinyilvánította tárgyalási szándékát Phenjannal, amely továbbra sem hajlandó lemondani a kettejük közötti legnagyobb vitát és feszültséget okozó atom- és rakétaprogramjáról, illetve hadigépezete fejlesztéséről. Fegyverkezési programját az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elfogadhatatlannak tartja, sőt határozatokban tiltotta meg a – nukleáris töltetek hordozására is alkalmasak – ballisztikus rakéták fejlesztését. (Ellenkezése miatt Észak-Koreát nemzetközi szankciókkal sújtották, amelyek rengeteg gondot okoznak neki.)

Az észak-koreai vezető ezúttal békülékeny hangnemben beszélt Dél-Koreáról. Közölte: nem akarnak kárt okozni a szomszédos országnak és provokálni sem akarják. A nemzet egészére hivatkozva javasolta az észak-déli kapcsolatok javítását és a „tartós béke megteremtését a Koreai-félszigeten”. (Mun Dzse In dél-koreai államfő már a múlt kedden felajánlotta Észak-Koreának a tárgyalások mielőbbi újrakezdését a nukleáris leszerelésről, ami általános megítélés szerint a megbékélés egyik legfontosabb feltétele.) 

Washingtont azonban ezúttal is megkapta a magáét. Kim azzal vádolta meg, hogy továbbra is ellenséges politikát folytat Észak-Koreával szemben és nem hajlandó változtatni fenyegető katonai fellépésén sem.

Néhány nappal korábban Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető húga is kedvező hangú üzenetet küldött Szöulnak. Ebben egyebek mellett az áll, hogy ha a két ország kölcsönös bizalmat teremt egymás között, Észak-Korea reagálhat a koreai háború lezárására vonatkozó múlt heti dél-koreai felhívásra, helyreállíthatja a két ország közötti összekötő irodát – amelyet Phenjan tavaly felrobbantott –, és akár egy újabb csúcstalálkozóról is hajlandó egyeztetni.

A hangnemváltást és ezeket a phenjani ajánlatokat sokan nem tartják őszintének. Elemzők szerint Kimék valójában segítséget akarnak Dél-Koreától, mert már jó ideje súlyos élelmiszerválság sújtja az országukat. A katasztrofális helyzetet csak nehezíti a koronavírus-járvány, amelyet a phenjani rezsim ugyan nem létezőként kezel, ám az Észak-Koreában is jelen van, sőt komoly károkat okozott a külföldi szankciók és egyéb okok miatt alig működő gazdaságnak.