2024. március 19., kedd

A régi mesterségekkel ismerkedtek

Adán a tájházban tucatnyi kézműves közreműködésével megtartották a mesterségek napját

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szombaton egész napos programmal várta a gyerekeket és a felnőtteket Adán a tájházban, amelynek udvarán a látogatók tucatnyi helybeli és vidéki kézműves közreműködésével megismerhettek és kipróbálhattak több régi mesterséget, valamint megtekinthették a tájházat, illetve hagyományos népi ételeket ehettek. Az Aranykapu ME 2010 óta szervezi meg a Mesterségek napja a tájházban elnevezésű rendezvényét, amelyen a házigazdák részéről Sóti Éva művészeti vezető üdvözölte az egybegyűlteket.

– A rendezvény célja, hogy a gyerekek kipróbálják azokat a régi mesterségeket, amivel régen az emberek a napi betevőt megkeresték. Ezt most játékos formában tanulhatják meg a fiatalok a tájházban. A rendezvény nemcsak a fiataloknak szól, hanem az idősebb korosztálynak is, így a család minden tagja számára szolgál érdekességgel. A foglalkozáson elkészített tárgyakat természetesen hazavihetik a fiatalok. A résztvevők olyan élményekkel gazdagodhatnak, amelyeket nem lehet mindennap megtapasztalni – közölte Sóti Éva.

A fogadás résztvevői

A fogadás résztvevői

A helyszínen a látogatók kipróbálhatták a kosárfonást, nemezelést, korongozást, gyöngyfűzést, kovácsolást, bőrművességet, hímzést és a kötélfonást, továbbá famunkákat készíthettek, valamint mézeskalácsot díszíthettek. Ebben helyi és vidéki kézművesek voltak a segítségükre, mégpedig: Kocsis Mónika nemezelő, Tóbiás Veronika mézeskalácsos, Csorba László korongozó, Posztós Zsolt kosárfonó, Varnyú Fodor Eszter gyöngyfűző, Bajusz Sándor kovács, Varga Zoltán asztalos, Vasas György kötélverő, Pető Piroska hímző, Sóti Katica bőrműves. A szervezők a látogatókat ebéddel vendégelték meg, méghozzá lucskos káposztával, amit Bartus Péter készített el egy üstben. Az ebédet követően Sóti Ernő, az Aranykapu ME elnöke mesét mondott a gyerekeknek. A nap folyamán Istenes Irén bemutatta a dagasztás folyamatát, majd a tésztából lepényt sütöttek a szabadtéri kemencében a látogatóknak.