2024. április 26., péntek
MOHOL

A madarak megóvására tanítanak

Moholon madárvédelmi foglalkozássorozatot indított az óvodásoknak a Zöldike természetvédelmi civil szervezet

A moholi Bóbita óvodában kedden madárvédelmi foglalkozást tartott az óvodás gyerekeknek a Zöldike természetvédelmi civil szervezet több aktivistája Báity Ferenc elnök vezetésével. A foglalkozáson meséltek a kisgyerekeknek a madarak védelméről és etetéséről, bemutatták az újrahasznosított műanyag flakonokból készített madáretetőket és a fából gyártott madárodúkat, amelyekből többet felerősítettek a fákra az óvoda udvarán. Báity Ferenc elmondta, hogy az elkövetkező időszakban minden óvodában megtartják a madárvédelmi foglalkozásokat Adán és Moholon.

– Fontosnak tartjuk a madárvédelmet, amellyel már óvodáskorban meg kell ismertetni a kisgyerekeket. Erről sajnálatos módon keveset tudnak, ezért szeretnénk kibővíteni az ismereteiket, és elmagyarázni nekik, hogy miért fontos a madárvédelem, hogyan készítjük el a madáretetőket és a madárodúkat, amelyeket bemutatunk nekik. Szeretnénk minden óvodába eljutni, hogy lássák a gyerekek, hogyan kell ezt csinálni, mert ezzel is a madárvédelemre oktatjuk őket, és felhívjuk rá a figyelmüket, hiszen nagyon fontos a természetvédelem. Köszönetet mondanék az adai önkormányzatnak, amely nagyon sokat segít a munkánkban, valamint a földműveseknek, akik biztosítják a szemes gabonát a foglalkozásokra, illetve a kéthektáros madárparkunkban lévő nagy méretű etetőkbe. Ezekbe több száz kilogramm gabona is belefér, és havonta egyszer szoktuk feltölteni – közölte Báity Ferenc.

A Bóbita óvodát is magában foglaló adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben támogatják a Zöldike civil szervezet kezdeményezését, mivel fontosnak tartják a kisgyerekek környezettudatos nevelését. Boja Patyi Sarolta igazgató elmondta, hogy az óvoda már évek óta együttműködik a Zöldikével.

Az óvodások érdeklődve figyelték a madáretetők feltöltését szemes gabonával

Az óvodások érdeklődve figyelték a madáretetők feltöltését szemes gabonával

– A kisgyerekek nagyon fogékonyak az új tudásra, és intézményünk fontosnak tartja a környezettudatosságra való nevelést. Ennek keretében a madárvédelemre is fel tudjuk hívni a gyermekek figyelmét. Több éve együttműködünk már a Zöldike civil szervezettel, és ezt ebben az évben is szeretnénk folytatni, hogy egy kicsit bővítsük a gyerekek tudását a madarakról és azok táplálkozásáról. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy intézményünk minden épülete falusi vagy kisvárosi környezetben van. Ez lehetővé teszi, hogy a gyerekek közvetlenül meg tudják figyelni a természeti környezetüket. Az óvónők mindig kihasználják a lehetőséget egy-egy kert- vagy parklátogatás alkalmával, illetve a Tisza-parti kirándulásokon, hogy a gyerekek a játék mellett megfigyeljék a környezet madarait, bogarait és más élőlényeket is – nyilatkozta az óvodaigazgató.

A Bóbita óvoda egyik óvónője, Vén Izabella elmondta, hogy a foglalkozáson a kisgyerekek megtanulhatták, hogy milyen fontos a madárvédelem, hogyan kell megvédeni a madarakat, illetve télen hogyan kell gondoskodni róluk. Megjegyezte, hogy a Zöldike már a korábbi években is tartott előadást más korosztálynak a Bóbita óvodában, ahol már helyeztek ki madáretetőket és madárodúkat is.