2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött a gyerekek oltása Angliában

Angliában hétfőn megkezdték a 12-15 éves korosztály tagjainak beoltása az új típusú koronavírus ellen. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ugyancsak elkezdte a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadását, illetve az időpontfoglalási értesítések kiküldését az 50 éven felüli korcsoportba tartozóknak.

Az Egyesült Királyság egészében hozzávetőleg hárommillió iskoláskorú gyermek jogosult a koronavírus elleni oltásra. A héten Skóciában és Walesben, októbertől Észak-Írországban is elkezdik ennek a korosztálynak a beoltását.

A gyerekek hétfőn elkezdődött oltási kampányának közvetlen előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai éppen egy hete közzétett közös állásfoglalásukban javasolták, hogy a 12-15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát.

Chris Whitty angol, Sir Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos szakvéleménye szerint ha az iskoláskorú gyerekek jelentős hányadát beoltják, az valószínűleg csökkenti az olyan ,,terjedési események" kockázatát, amelyek a koronavírus-fertőzés helyi szintű fellángolását és így az oktatás fennakadását okozhatják az iskolákban.


A JCVI szerint az egészséges 12-15 éves gyerekek esetében csekély a koronavírusfertőzésből kialakuló súlyos betegség kockázata, így ebben a korcsoportban a koronavírus elleni oltás tömeges alkalmazásának potenciális előnyei is csekélyek.