2024. április 18., csütörtök

Roglič sorozatban harmadszor összetett győztes

A szlovén Primož Roglič nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyt, amelyen sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A szám olimpiai bajnokaként a vasárnapi időfutamban is ő volt a legjobb, így négy szakaszsikerrel zárta a viadalt.

A 3417 kilométer össztávú 76. Vuelta utolsó etapja a Padrónból induló 33,8 kilométeres egyéni időfutam volt, amely Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút - ismert nevén El Camino - végállomásán, a Szent Jakab-katedrális előtt ért véget.

A friss ötkarikás bajnok Roglicnak még egy kis híján elnézett kanyar is belefért, idei negyedik szakaszsikerével magabiztos előnnyel védte meg címét. Ezzel beérte az ugyancsak háromszoros Vuelta-győztes svájci Tony Romingert és spanyol Alberto Contadort az örökrangsorban, amelyet négy sikerrel a spanyol Roberto Heras vezet.

A második helyet a spanyol Enric Mas, a harmadikat az ausztrál Jack Haig szerezte meg.

A legjobb fiatalnak járó fehér trikót a svájci Gino Mäder viheti haza, aki negyedik helyen zárta az összetettet. A sprinterek pontversenyét - és így a zöld trikót - a három sprintszakaszon győztes holland Fabio Jakobsen nyerte, a legjobb hegyimenőt illető pöttyös trikót a két etapon diadalmaskodó ausztrál Michael Storer érdemelte ki.

Ezen a szakaszon zárta pályafutását Fabio Aru, a 2015-ös spanyol körversenyt megnyerő 31 éves olasz bringást külön megünnepelték célba érkezése után.
Legutóbb 1996-ban fordult elő, hogy hazai versenyző etapsikere nélkül zárult a Vuelta, az pedig először, hogy egy éven belül egyik háromhetesen sem született spanyol szakaszgyőzelem.