2024. április 23., kedd
HAJDÚJÁRÁS

Változások a Vinogradarban

A hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub 2017-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. A népszerű zöld-fehér csapat az elmúlt éveket a Szabadkai Körzeti Ligában töltötte, ahol bajnoki címet is szerzett, a 2019/20-as idénytől fogva azonban a legalacsonyabb rangfokozatban, a Szabadkai Városi Ligában szerepel. A Vinogradar az elmúlt idényben megnyerte a bajnokságot, így a focikedvelők körében a meglepetés erejével hatott a hír, miszerint a klubban a nyáron vezetőségváltásra került sor.

A váltás szükségességéről Sövény Rudolffal, a Vinogradar Labdarúgóklub közgyűlésének elnökével és Latyák Lóránttal, a klub újonnan kinevezett elnökével beszélgettem.

„Tapasztalataink szerint az utóbbi időben a helybeliek valamelyest eltávolodtak a klubtól. Baráti összejöveteleken, beszélgetéseken felmerült, hogy ezen jó lenne változtatni. Többszöri megbeszéléseket követően összehívták a Vinogradar Labdarúgóklub közgyűlését. A korábbi vezetőség mandátuma decemberben járt volna le, tehát mindenképp új vezetőséget kellett volna választani. Úgy gondoltuk, nem várunk addig, az új vezetőséget megválasztjuk a két idény között, hogy legyen idő felkészülni a 2021/22-es szezonra. Az új elnök Latyák Lóránt, a klub korábbi játékosa lett, aki komoly pályafutással rendelkezik, szinte minden Vinogradar-szurkoló és -szimpatizáns ismeri, emlékszik a játékára. A közgyűlés elnökének tisztét jómagam töltöm be, a vezetőséget pedig Pejić Bojan, Bicskei István, Bajht Ferenc, Dragan Vignjević, Tóth Ottó, Tóth Tibor, Varga Zsolt és Kovács Péter alkotja. Az elnökség tagjai valamilyen módon kötődnek a klubhoz, többen korábban viselték a mezét, és fontosnak érzik, hogy tegyenek valamit a klubért. A Vinogradarnak a futballcsalád a jelszava, a mozgatórugója, és egy olyan családias hangulat alakult ki, mellyel nem sok klub dicsekedhet. Továbbra is a családias hangulat, a kiváló közösség megőrzése a célunk” – emelte ki Sövény.

A közelmúltban a Vinogradar Labdarúgóklub és a magyarországi Bordány Sportkör közös IPA-pályázaton vett részt. A nyertes pályázat értelmében a Vinogradar Labdarúgóklub 58 ezer euróban részesül, ennek mintegy a felét a főpálya körüli reflektorok felállítására költötték, így Hajdújáráson villanyfény mellett lehet edzeni és barátságos mérkőzéseket játszani. Emellett labdákat, különböző felszereléseket és kiegészítőket vásárolt a klub, valamint a bordányiakkal két közös tábor és labdarúgótorna, egy egészségügyi felmérés és az edzők számára szakelőadás valósult, illetve valósul meg a közös pályázaton nyert összegből. Az új vezetőség felvette a kapcsolatot a TSC Labdarúgó Akadémiával, és a közelmúltban látogatást tettek Topolyán.

„A TSC Labdarúgó Akadémia egyik alközpontja vagyunk, az ő rendszerükbe tartozunk, utánpótlásedzőink fizetését a TSC biztosítja. Utánpótlásunk példaértékű, négy utánpótlásedző foglalkozik a gyerekekkel, akik nemcsak Hajdújárásról és környékéről érkeznek, hanem Horgostól Szabadkáig látogatják edzéseinket. Topolyán elmondtuk, hogy az új vezetőség is az eddig lefektetett alapokon működik tovább. A Vinogradar Labdarúgóklub a helyi emberek adományaiból megvásárolta a telket, ahol a TSC Akadémia kispályás műfüves pályát létesít majd. Büszkeséggel tölt el, hogy vállalkozók, magánszemélyek, öregfiú focisták egyaránt adakoztak, és mindössze egy hónap alatt összejött a telek megvásárlásához szükséges 5 ezer euró. Az ígéretek szerint a műfüves pálya az idén megépül. Nagyon sok szabadkai gyerek jár ki hozzánk edzésre, ezért azon gondolkodunk, hogy ősztől ezeknek az ifjú focisták az utaztatását is megoldanánk. Szeretnénk, ha minél többen kezdenének el focizni, mert ez lehetőséget adna a jövő nagy focistáinak felfedezésére, emellett fontos a családias hangulat és a kiváló közösség fenntartása is” – mondta Sövény, majd hozzátette, hogy lehetőség szerint minél többen látogassanak ki a mérkőzésekre, hiszen a felkészülési mérkőzések azt mutatták, hogy az ifjúsági korosztályból a felnőtt csapatba került helyi és környékbeli fiatalok megállják a helyüket, gólokat lőnek, gólpasszokkal hívják fel magukra a figyelmet, mindenképp megérdemlik a közönség és a közösség biztatását.

Latyák Lóránt, a Vinogradar Labdarúgóklub új elnöke kiemelte, hogy az elsődleges cél az elmúlt években kiépített minőségi utánpótlásképzés megtartása, továbbfejlesztése, és az így képzett játékosok beépítése a felnőtt csapatba.

„A felnőttcsapat mellett, mely a Szabadkai Városi Ligában indul, négy korosztályos együttesünk vág neki a bajnokságnak. Az ifik a Magyarkanizsa-Zenta-Ada községközi ligában, a serdülők, a pionírok és a kiskakasok pedig a Szabadkai Minőségi Ligában lépnek pályára. A felnőttcsapat edzője továbbra is Milutin Rajović. A játékosok közül eddig Glogovac és Nikšić hagyta el a klubot, mindketten a visnyeváci Udarnikba igazoltak. Fiatal csapatunkra nem helyezünk nyomást az előttünk álló szezonban, felszabadult játékot várunk tőlük, és lehetőség szerint a lehető legjobb helyezést” – mondta az elnök.

A felnőtt együttes eddig három felkészülési mérkőzést játszott: az OFK Mala Bosna csapatát 3:1-re, a zentaörsi Hajdukot 3:2-re verték a zöld-fehérek, a Békova együttesével pedig 2:2-es döntetlent játszottak.

„Az ificsapatból a felnőttek közé került fiatalok lehetőséget kaptak az első csapatban, és megállták a helyüket. Az edző is nagyon elégedett velük, és rendszeres játéklehetőséget biztosít számukra” – mondta Latyák, és hozzátette, hogy jelen állás szerint a Vinogradar a hazai mérkőzéseit vasárnaponként játssza, hiszen a hét utolsó napján általában többen látogatnak ki a meccsre.

A Szabadkai Városi Liga 2021/22-es idénye augusztus 29-én kezdődik, amikor a Vinogradar Nagyfényen, a Žednik ellen lép pályára. Az első hazai meccsre szeptember első hétvégéjén kerül sor, amikor az újonnan alakult kelebiai Graničar 024 vendégszerepel Hajdújáráson.