2024. április 26., péntek

Négyezer új szakképesítés

Az országos képesítési keretrendszer kapcsolatot képez majd a munkaerőpiac és az oktatáspolitika között

Mintegy 4000 új szakképesítés kerül be az országos keretrendszerbe annak a projektumnak köszönhetően, amit az Európai Unió támogatott az elmúlt két évben, és amelynek köszönhetően jobb kapcsolat jött létre az oktatás és a munkaerőpiac között. A felnőttoktatás számára is számos lehetőséget kínál, illetve a szerbiai oktatási rendszer és más európai országok oktatási rendszere között is kapcsolat jött létre, írja a Tanjug hírügynökség.

Marijana Dukić Mijatović, az oktatási minisztérium államtitkára a kétéves projektum tegnapi zárókonferenciáján rámutatott, hogy az elmúlt időszakban számos nehézséggel kellett szembenézniük, mégis az Európai Uniónak, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökségnek, a német GIZ szervezetnek, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak köszönhetően, azaz az 1,4 millió euró értékű támogatásuknak köszönhetően végül megvalósulhatott az. A projektumnak 1100 résztvevője volt. Végül az országos képesítési keretrendszerbe 4000 új szakképesítés került be, egy új portál és nyilvántartás jött létre, vagyis elkészült az országos képesítési rendszer elektronikus adatbázisa is.

Az államtitkár elmagyarázta, hogy egy olyan új rendszer ez, amely egyik oldalról a gazdaság igényeit követi, a másik oldalról pedig az oktatásét. Ezzel a rendszerrel a fiatalok megtalálhatják a maguk számára megfelelő képesítést, illetve a képesítésükhöz megfelelő munkalehetőséget is. Nem okoz majd többé akadályt az országon belüli és a külföldi migráció, mindenki találhat majd magának megfelelő munkát.

Dukić Mijatović szerint a duális oktatás globális elvárás, és hogy Szerbiában is működik ez a projektum, azt mutatja, hogy országunk lépést tart a világgal.

A projektum tegnapi zárókonferenciáján az oktatási minisztérium és az EU képviselő az elmúlt két év eredményeibe nyújtottak betekintést. Rámutattak arra, hogy az országos képesítési keretrendszerbe való besorolás a polgárok, a munkaadók és az egész társadalom számára is nyújt lehetőségeket, hiszen ebben a keretrendszerben szintek szerint vannak osztályba sorolva a szakképesítések, amelyek mindegyike tartalmaz egy részletes magyarázatot. Többek között ez az adatbázis arról is beszámol, hogy milyen jellegű oktatás révén lehet megszerezni a szakképesítést. A keretrendszer a munkaerő szakképesítési struktúrájába is betekintést nyújt, illetve a munkaerőpiac alakításába is.

A képesítési keretrendszerbe való besorolás alapján meghatározott standardok határozzák meg, hogy milyen jellegű tudás megszerzésére van szükség egy-egy szakképesítés elnyeréséhez, illetve milyen korábban megszerzett tudásra és a munkatapasztalat által szerzett képességekre.

Ugyan a projektum véget ért, mégis további fejlesztések szándékát jelezték a konferencián, vagyis a következő kihívás az egyetemi oktatásban szerzett képesítések keretrendszerének meghatározása és jogi szabályozása lesz.