2024. április 26., péntek

Holnap gálával ér véget a Tücsöktábor

Az idei tamburatáborban 60 gyerek tanul zenélni, táncolni, énekelni Péterrévén

Tizenegyedik alkalommal tartanak a héten Tücsöktábort Péterrévén. A Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportja által szervezett foglalkozásokon az idén hatvan gyermek vesz részt. 

A táborban négy korcsoportban tanítják zenélni a gyerekeket, egyik tanáruk ifj. Csasznyi Imre, aki erre az alkalomra minden évben hazajön Budapestről. A legszívesebben a kezdőkkel foglalkozik.

– Nekem van hozzájuk türelmem, és szeretem a játékosságukat is. Én is szeretek játszani, ez egy zenésznél nagyon fontos. Amióta elindult a Tücsöktábor, generációk nőttek föl, és ma van olyan közöttük, aki az első táborban kezdett el tamburázni, de most már oktatóként tanít ugyanitt – tudtuk meg Imrétől.

A többi hangszeres csoportot Bolyos Miklós, Varga Gergely és Csonka Balázs vezeti, a néptáncosokkal és énekesekkel Cseszák Balázs, Cseszák Korcsik Anikó és Kovács Franciska foglalkozik.

A járványhelyzet miatt tavaly ez a rendezvény is elmaradt, így ezen a héten tartják a 11. Tücsöktábort. Az elmúlt évek alatt sok gyerek szerette meg ezt a hangszert.

– A fő célunk ezzel a táborral a Tisza mente népzenei hagyatékának, a tamburamuzsikának a népszerűsítése volt a fiatalok körében, és örömünkre szolgál, hogy már a művelődési körön belül is három korcsoportban 25-26 tamburással dolgozik kiváló népzenészünk, Bolyos Miklós. A tábornak köszönhetően évről évre gyarapodik a népzenei műhelyünk tagjainak a száma – mondta el Csasznyi Magdolna, a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportjának a vezetője.

Esténként is remek programok vannak a Tücsöktáborban: szerdán este a fennállásának második évét ünneplő, Szabó B. Anett vezette Margaréta Asszonykórus és a Tisza Tamburazenekar vendégszerepelt a táborban, tegnap este Varga Gergely tartott egy előadást a vajdasági tamburazenekarok történetéről, és fellépett a Moholi Dutty Zenekar alapítója, Pásztor Elemér, valamint az oromhegyesi Zsoldos Rudolf zenész is. A gyerekek ma este fél nyolckor nyilvános főpróbát tartanak, és a tanultakat holnap este hétkor egy gálaműsoron is bemutatják a közönségnek a Csasznyi család portáján.

A Tücsöktábort a Csoóri Sándor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, az óbecsei önkormányzat és a péterrévei helyi közösség támogatta.