2024. április 26., péntek

Dokumentumfilm a Tamburafesztiválról

A Péterváradi várban a múlt héten sajtókonferencián beszéltek a hamarosan megrendezendő, immár hagyományosnak számító Tamburafesztivállal kapcsolatos tudnivalókról.

A fesztivál baráti országa az idén Törökország. Aleksandar Petrović, a polgármester munkatársa elégedett azzal, hogy a tamburáról és a fesztivál sikeres évtizedeiről dokumentumfilmet forgatnak. Szerinte az esemény már túlnőtte nemcsak a várost, hanem az ország határait is. – A Tamburafesztiválnak köszönhetően közelebb kerülhetnek a közönséghez Vajdaság gazdag idegenforgalmi erőforrásai, kulturális öröksége. Újvidék üzenete kiemelt helyen van ebben, hiszen a város jövőre az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli majd. Tekintettel arra, hogy az idén a fesztivál baráti országa Törökország, kihasználjuk az alkalmat és hivatalos látogatásra hívjuk Alanya település polgármesterét, hogy megtekinthesse városunkat és együttműködési szándéknyilatkozatot írjunk alá – mondta Petrović.
Jovan Pejčić, a Tamburafesztivál igazgatója köszönetét fejezte ki a város vezetőségének a hosszú éveken keresztül nyújtott, folyamatos támogatásért, felszólította a polgárokat, hogy augusztus 19-e és 21-e között látogassák meg a Péterváradi várat, és élvezzék a tamburazenét! – Felismerhetőek vagyunk a világon a színvonalról és azokról a barátságokról is, amelyeket a fesztivál ideje alatt kötöttünk. Ezeknek a baráti szálaknak a megerősítése céljából öt évvel ezelőtt bevezettük a baráti ország kategóriát, mostanáig a fesztivál kulturális-zenei jelentőségét Oroszország, Kína, Magyarország, Olaszország és az idén Törökország ismerte fel. A zene mindannyiunkat összekapcsol, a kamerák által pedig megmentjük a történéseket a feledéstől, a már említett dokumentumfilm készülőfélben van – emlékeztetett Pejčić.

Sali Sallini professzor, Jovan Pejčić fesztiváligazgató és Aleksandar Petrović önkormányzati képviselő aláírják az együttműködési megállapodást

Sali Sallini professzor, Jovan Pejčić fesztiváligazgató és Aleksandar Petrović önkormányzati képviselő aláírják az együttműködési megállapodást

Sali Sallini, a Balkan Panorama fesztiváljának megalapítója és igazgatója hangsúlyozta, hogy ez a legnagyobb, balkáni tematikájú esemény Törökországban, megálmodói arra törekszenek, hogy Európában is a legismertebbé váljon. – Nagyon elégedettek vagyunk a Tamburafesztivállal való professzionális együttműködéssel. A legmélyebb nyomot társadalmainkban az ilyen jellegű események hagyják, azok, amelyeknek közük van a kultúrához és a művészethez. A készülő dokumentumfilmet a tervek szerint jövő májusban fogjuk bemutatni Izmirben, a Balkan Panorama ottani fesztiválján – mondta Salini.