2024. március 28., csütörtök

Alkotótábor a zentai Halászcsárdán

A hétvégi esemény kézműves-foglalkozásain 7–16 éves gyermekek vehetnek részt

Egy évvel ezelőtt egy lelkes csapat, megelégelve azt, hogy a koronavírus-járvány miatt semmilyen közösségi esemény nem volt, a két hullám közötti csendesebb, nyári időszakban gondolt egyet, és aktív hétvégéket szervezett a Halászcsárda üdülőtelepen. Így a csapat egyik tagjának a telkén három hétvégén keresztül kézműves-foglalkozások, irodalmi matinék és kisebb könnyű-, illetve rockzenei koncertek csalogatták a látogatókat. Ezek a hétvégék annyira jól sikerültek, hogy a csapat tagjai már ősszel eltökélték, hogy a következő nyáron, vagyis idén is szerveznek alkotótábort, de már legális formában. Megalapították a Zentai Interkulturális Központ civil szervezetet, és a tábort Zentai Interkulturális Tábornak keresztelték.

Az összejövetelek első felvonására most hétvégén kerül sor, tehát július 16-án nyitja meg kapuit, és 18-áig, vasárnapig tart. A rendezvénysorozat pénteken délután öt órakor a szervezet Halászcsárdán lévő kihelyezett központjában kezdődik. A telek a Žitopromet üdülőjének az utcájában helyezkedik el, két vendégházzal az étterem előtt. Jurtaállítással indul a program, este hatkor pedig Oliver Petković és Kőműves Ágota zentai zenészek és előadók akusztikus koncertje következik, majd este nyolc órától DJ Rose retró partija zárja az első estét. Másnap délelőtt a tábor központjában reggel fél nyolckor kezdődik meg a meghívott művészek alkotói munkája, délután öt órakor a Bakos Árpád és Jovančić Miroslav duó etnozenei fellépését élvezhetik az idelátogatók, este kilenc órától pedig a zentai Három Medve sámándobkör és vajdasági barátaik sámándobolásával ér véget itt a szombati program.

A zentai Black Bull klub által működtetett Halászcsárda étteremben reggel hét órától délután négyig a táborba jelentkező gyermekek ismerkedhetnek kézműves-foglalkozásokkal (agyagozás, festés, dekupázs, szövés-fonás, nemezelés), ezenkívül Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaságnak, a rendezvénysorozat társszervezőjének elnöke tart előadást számukra. A szervezők a gyerekeknek különböző játékokat is biztosítottak, lesz majd légvár, trambulin, és a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület is tart majd egy bemutatót.

Délután négy órától Dér Zsolt csantavéri hegedűművész lép fel, utána meg este hat órától a Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület haditorna-bemutatóját tekintheti meg a közönség, majd pedig ugyanezen a helyszínen a Vis Tonalitet rockzenekar lép fel.
A rendezvénysorozat utolsó napján az interkulturális központ bázisán délelőtt fél kilenctől délután kettőig a táborban részt vevő gyermekek kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, majd pedig négy órától Szigeti Andrea, este hat órától pedig a KEX egyesület előadása következik. Az estét és a tábort a Flashpoint akusztikus felállás koncertje zárja. A képzőművészeti foglalkozásokat S. Belec Anikó rajztanárnő vezeti a legkisebbek számára, ennek keretében az érdeklődők különböző képzőművészeti technikákat, közöttük olvasztott viaszképek elkészítését sajátíthatják el.

A tavalyi alkotótábor is népszerű volt

A tavalyi alkotótábor is népszerű volt

A kézművesprogramban a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjai vesznek részt: Puskás Ferenc fafaragó már péntek délután öt órakor elkezdi egy szobor kifaragását, és megmutatja a faragott alkotás készítésének lépéseit, Nagy Abonyi Ágnes szombaton a népi gyermekjátékszerekről mesél, és játékos interaktív foglalkozást tart az alkotótáborban részt vevő gyerekeknek.

Kiss Katalin fazekas, népikismesterség-szakoktató és Szabó Magda szövő, népikismesterség-szakoktató mellett még sok kézművesünk segít a gyerekeknek a régi mesterségeket, a népművészeti és a háziipari foglalkozásokat megismerni. Rúzsa Mária nemezelést, Belec Natália és Simon Julianna fonást és szövést oktatnak. A hímzést Szűgyi Zsuzsanna, a bőrözést Pető Piroska oktatja, Papp Katalin és Terzić Dóra különféle használati tárgyak, viseletkiegészítők, játékbabák és barátságkarkötők készítését fogják tanítani a gyerekeknek, Visnyei Márta pedig a dekupázs díszítőtechnikát tanítja majd.
A gyermek- és a kézműves-foglalkozásokra 7–16 éves gyermekek jelentkezhetnek szülői jóváhagyással. A benevezési határidő: július 16., este hét óra. A benevezési díj 800 dinár, ami a gyermekek számára fedi a reggelit és az ebédet, a kézműves-felszereléseket, üdítőt. A létszám korlátozott, legfeljebb 40 fő. Jelentkezni a +38162/147-7850 mobilszámon lehet.

A rendezvény fő szervezője a Zentai Interkulturális Központ, a társszervezője pedig a Rozetta Kézműves Társaság.