2024. május 1., szerda
PIROS

Édességvásár Piroson

Piroson hétfőn megtartották a Vajdasági édes varázslatok elnevezésű rendezvényt, amelyen különböző nemzetiségű szakácsok házi készítményeit lehetett megtekinteni, megkóstolni.

Az elképzelés célja a hagyományápolás, a multikulturalizmus terjesztése és a nemzetek közötti jó kapcsolatok megőrzése.
A résztvevők bemutatták édességkülönlegességeiket, a látogatók megtekinthették és megkóstolhatták a Kiszácsi Női Társaság által készített házi süteményeket, a karlócai hagyományos kuglófot, a kevevári (Kovin) mézeskalácsokat és a pirosi, ugyancsak házi készítésű kalácsokat. A rendezvényt a Libero 021 civil szervezet szervezte, az újvidéki gazdasági hivatal támogatásával.

A Vajdasági édes varázslatok elnevezésű rendezvényen a többnemzetiségű Vajdaság kulináris különlegességeire helyezték a hangsúlyt.

A Vajdasági édes varázslatok elnevezésű rendezvényen a többnemzetiségű Vajdaság kulináris különlegességeire helyezték a hangsúlyt.

– Azt szeretnénk, ha a manifesztáció hagyományossá válna. Ezenkívül arra törekszünk, hogy ezután sokkal többen vegyenek részt a rendezvényen, a jövőben az egész ország területéről várjuk majd a résztvevőket. Jelenleg együttműködést alakítottunk ki a pirosi Euro cukrászdával, a bácspetrőci Női Egyesülettel és a karlócai Hagyományos kuglóf készítőivel. Felvettük a kapcsolatot a kucorai Ruszin Női Egyesülettel és a pirosi Magyarok Egyesületével, akik azt ígérték, hogy a következő rendezvényen már ők is jelen lesznek készítményeikkel. Azt szeretném üzenni, hogy meg kell vigyáznunk a hagyományainkat, és az egyesületünk a jövőben is erre törekszik majd. Hirdetni kell a multikulturalizmust, mert Vajdaságban sok nemzet él egymás mellett, és ha jó együttműködés alakul ki közöttük, akkor az mindenki javára válik – magyarázta Jelena Bižić, a Libero 021 civil szervezet elnöke a Dnevnik napilapnak.
Az édességvásáron jelentős szerep jutott a legfiatalabbaknak, ők műhelymunkán vettek részt, szív alakú kalácsokat készítettek, valamint ismeretterjesztő előadást hallhattak a falusi ünnepségek alkalmával készített hagyományos édességekről.

Falunapi rendezvénysorozat

Piroson nagy hagyománya van Petrovdan ünnepének, amely korábban inkább egyházi jellegű volt, de mostanra már inkább kulturális eseményegyüttessé vált. A falunapi rendezvénysorozatot július 11-én és 12-én tartották meg, mivel tavaly a járványhelyzet miatt nem sikerült megtartani, a szervezők az idén gazdag programokkal várták a látogatókat. Az első napon művelődési programokat szerveztek, a második napon pedig az Egység focipályáján koncerteket tartottak, fellépett többek között Jovan Perišić énekes is. Bancsi Ferenc, a Vajdasági Magyar Szövetség pirosi helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy az ünnepségsorozat fő szervezője a helyi önkormányzat, az Egység (FK Jedinstvo) focicsapat, a pirosi Művelődési Központ, valamint a Sloboda Művelődési-Művészeti Egyesület volt.

– A pirosi Művelődési Központ pályázat útján támogatást kért a várostól, amit meg is nyert, a fellépőket a helyi vállalkozók is finanszírozták. A támogatásoknak köszönhetően a szervezők színes programokat szervezhettek, reméljük, hogy ez a következő években is így lesz – nyilatkozta lapunknak Bancsi Ferenc.