2024. április 26., péntek

Több városból érkezett a segítség

Húsz hektárnyi terület vált a lángok martalékává

Tűz ütött ki kedd délután a radanováci erdő országhatárhoz közeli részén, a Tőzegbánya közelében. A lángok szerencsére távol voltak a település lakott területétől. A tűzoltóknak meg kellett küzdeniük a nehezen hozzáférhető tereppel és a gyorsan terjedő tűzzel, melyben a terepet ismerő helybeliek voltak a segítségükre.
A tüzet öt órán át próbálták eloltani, végül 19 órakor fejeződött be sikeresen az akció, melyben 20 tűzoltóautó vett részt. A szabadkai tűzoltóknak Topolyáról, Zomborból és Újvidékről is érkezett segítség. Mintegy 20 hektárnyi erdő vált a lángok martalékává.
A subotica.com hírportál értesülései szerint a tüzet egy traktoron szállított szénarakomány meggyulladása okozta, amitől gyorsan lángra kapott az aljnövényzet, a lángokat pedig a több oldalról feltámadó szél is táplálta, amihez a magas hőmérséklet is hozzájárult. A feltételezések szerint A.Ć. a természetvédelmi területnek számító erdőn keresztül haladt traktorjával. A járműből kipattanó szikra először a szénát gyújtotta fel, aztán a pótkocsit, majd az elszáradt aljnövényzetet. A sofőr megkezdte a tűz oltását és a közeli házakból is ásókkal, kapákkal is a segítségére siettek az emberek, de nem jártak sikerrel.
Bojan Šoralov, az észak-bácskai körzet vezetője a hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, szerencse, hogy a lángok nem terjedtek át a házakra. Szavai szerint az állatok nagy részének sikerült elmenekülnie, és valójában a növényzet semmisült meg. A természetet ért kár felbecsülhetetlen az erdőgazdaság szakemberei szerint.


A parázs miatt egész éjjel ügyeletet tartottak a helyszínen a Vajdaság Erdei Közvállalat munkatársai, még az esti órákban is sűrű füstfelhő szállt a határhoz közeli erdősáv felett.
A tűzben megsérült a traktor vezetője, aki másodfokú sérüléseket szenvedett. Őt a Szabadkai Közkórházban látták el.