2024. május 2., csütörtök

Mozgásszabadság és kereskedelem

A mini-Schengen országai hamarosan katasztrófavédelmi és áruszállítási egyezményeket kötnek

A mini-Schengen kezdeményezés jövőjéről tárgyalt Aleksandar Vučić államfő videokonferencia-megbeszélés útján tegnap Edi Rama albán és Zoran Zaev észak-macedóniai kormányfővel. A regionális együttműködés folytatásában és elmélyítésében állapodtak meg, továbbá abban, hogy segítik egymást az érintett államok az európai uniós csatlakozás útján is. Mint megállapították, ennek sikeréhez is elengedhetetlen, hogy előbb a régió országai alakítsanak ki egymással kiemelkedő kapcsolatokat.

Aláhúzták azt is, hogy a nyugat-balkáni államoknak szükségük van az EU-ra, de ugyanígy szüksége van az EU-nak is ezekre az országokra, hiszen az Unió határai mellett helyezkednek el, és osztoznak a közös európai értékrendszerben.
Amellett foglaltak állást, hogy a régióban minél előbb meg kell valósítani a négy alapvető európai mozgásszabadságot, az emberek, az áru, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlását. Ennek a gondolatnak a realizálását mind a három ország támogatni fogja a berlini kezdeményezésnek nevezett nyugat-balkáni felzárkóztatási folyamat következő csúcstalálkozóján, július 5-én, állapította meg a szerb elnök és a két miniszterelnök. A konferencián a tisztségviselők kifejtették: tisztában vannak azzal, hogy a regionális együttműködés, a mini-Schengen, a közös piac megteremtésének elképzelése, a zöld tranzitfolyosók megteremtése a pandémia idején, a berlini folyamat támogatása mind olyan fontos eszköznek számít, amelynek köszönhetően a régió gazdasága összeforrhat, az emberek életszínvonala javulhat, nagyberuházások érkezhetnek a térségbe. Megállapodtak abban is, hogy július 29-én Szkopjében találkoznak a vezetők, ahol megvitatják a különféle kezdeményezések eddigi teljesítésének menetét, újabb trilaterális megállapodásokat írnak alá. Ezek az egyezmények a kereskedelemre, az árukivitelre és -beszállításra, továbbá közös katasztrófavédelemre vonatkoznak majd.

Megállapodtak abban is, hogy július 29-én Szkopjében újra találkoznak és további megállapodásokat írnak alá (Fotó: Beta)

Megállapodtak abban is, hogy július 29-én Szkopjében újra találkoznak és további megállapodásokat írnak alá (Fotó: Beta)


A politikusok arra szólították fel a régió többi országát, hogy igyekezzenek hasonló megállapodások megkötésére és alkalmazására. Annak ellenére, hogy lassúnak találják az uniós csatlakozás folyamatát, megállapították, azon igyekeznek majd, hogy a régió piacát fokozatosan integrálják a közös uniós piacba. Az Egyesült Államokat és az EU-t is felszólították arra, hogy minél több zöld regionális kezdeményezést támogasson, segítse a megújuló energiaforrások, a környezet megóvását lehetővé tevő projektumok finanszírozását.