2024. május 10., péntek
XVI. LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG

Öngól volt az Eb első találata

Az előző évekhez képest egy alaposan átalakított, a hagyományos olasz filozófiákat maga mögött hagyó fiatalos, 4–3–3-mal felálló Olaszország nyerte meg az idei Eb első mérkőzését. A pénteki esti nyitómeccsen az olaszok a törököket látták vendégül Rómában az Olimpiai Stadionban, s egy gól nélküli döntetlennel végződő első félidő után a második játékrészben Mancini fiai erődemonstrációt tartottak. Az már a kezdésnél egyértelműnek tűnt, hogy az olaszok támadnak majd többet, Güneş legénysége leginkább a kontratámadásokban bízott. Olaszország az első félidőben a rögzített szituációknál főként fejesekkel veszélyeztetett, és ha a törökök kapujában nem Çakır áll, Chielliniék könnyen vezetést szerezhettek volna.
A 0:0-s első 45 perc után azonban nem egy csatár, hanem egy védő szerezte meg az Eb első gólját. Egy jobb oldali beadás után Demiral nem tudta kikerülni a gyors labdát, így testéről saját kapujába vágódott a labda. A folytatásban az olaszok aztán megmutatták, megy ez nekik az ellenfél segítsége nélkül is: a 66. percben Immobile csapott le jókor egy kipattanóra, a 79. minutumban pedig Insigne zárta le a meccset egy gyönyörű akció végén egy legalább annyira szép tekeréssel.
A kontinensviadal első meccse hozott ugyan pár vitatható szituációt, véleményes VAR-ítéleteket, de az olaszok megérdemelten nyerte 3:0-ra.

Róma: Olaszország–Törökország 3:0 (0:0)
Olimpiai stadion, vezette: Makkelie (holland). Gólszerzők: Demiral az 53., Immobile a 66. és Insigne a 79. percben.
Olaszország: Donnarumma – Florenzi (Di Lorenzo, 46.), Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli (Cristante, 74.) – Berardi (Bernardeschi, 85.), Immobile (Belotti, 81.), Insigne (Chiesa, 81.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.
Törökország: Çakır – Umut, Söyüncü, Demiral, Çelik – Okay – Çalhanoğlu, Tufan (Ayhan, 65.), Yazıcı (Ünder, 46.), Karaman (Dervişoğlu, 76.) – Yilmaz. Szövetségi kapitány: Şenol Güneş.