2024. május 10., péntek

Rakétákkal a termésért

Korszerűsítik a bajsai és a számosi jégvédelmi állomást

A jégesők és a viharok Szerbia-szerte jelentős károkat okoznak, és leginkább a mezőgazdasági termelőket sújtja ez a természeti csapás. A jégvédelmi rendszer automatizálása az országban folyamatban van, Vajdaság területének lefedettsége pedig hamarosan teljes lesz.

A tartományi kormányban tegnap aláírták a bajsai és a számosi jégvédelmi rakétarnedszer automatizálásáról szóló szerződéseket. A szerződés értéke 1 milliárd 350 ezer dinár. Az eseményen jelen volt Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár, Nenad Isailović, a kruševaci Trajal vállalat igazgatója, valamint Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója is.

Božić elmondta, a Tarcal-hegységen található jégvédelmi rendszer korszerűsítésének a munkálatai a végső fázisban vannak, és talán egy hét múlva már be is fejeződnek. Az elvárások szerint a vihar okozta károk egyre inkább visszaszorulnak a tartomány területén, a jégvédelmi rendszerek fejlesztésének köszönhetően.

– A szerződések aláírásával megkezdődik a bajsai és a számosi radarállomások automatizálása, és befejeztével az egész tartomány területe lefedetté válik jégvédelmi szempontból. A korszerű jégvédelmi rendszernek köszönhetően az emberihiba-faktor lehetőségét kizárják, mivel a továbbiakban nem kézi irányítással történik a rakéták vezérlése, ami igen sok tévedést okozhatott – mondta Božić.

A mezőgazdasági titkár azt is elmondta, hogy a jégvédelem korszerűsítésével egyúttal a vajdasági mezőgazdasági termelőket is támogatják. A gazdák termése nagyobb biztonságban lesz a korszerű berendezés révén.

Jugoslav Nikolić kiemelte, hogy a tartományi kormány összesen 118 rakétaindító állomás korszerűsítését segítette a Tarcal-hegység radarközpontban, ma pedig további jégvédelmi állomás automatizálásáról írt alá támogatási szerződést a tartományi kormány.

– A bajsai radarközpont területén 141, a számosin pedig 130 radarközpontot automatizálnak. Az új rendszernek köszönhetően a vihar okozta károk a mezőgazdaságban a minimumra csökkenhetnek. Ezek a fejlesztések az ország jelentős részén már befejeződtek, a rendszer megbízhatóságához nem fér kétség – közölte a szakember.

Nenad Isailović elmondta, a kivitelezési munkálatok határideje 30 hónap, amit minden valószínűség szerint bőven a határidő előtt teljesítenek. Az igazgató véleménye szerint a szerződéskötés a tartomány és a vállalat között valójában a kölcsönös bizalom mélyítésének a jele, amihez a korábbi sikeres együttműködés szolgáltatott alapot.