2024. április 26., péntek

Önkénteseket várnak az Európai Kulturális Főváros programjaira – VIDEÓ

Az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány és az Újvidéki Önkéntes Szolgálat érdeklődők jelentkezését várja, akik önkéntesként részesei szeretnének lenni az európai kulturális fővárosi cím évében a városban zajló eseményeknek.

Mint ismeretes, Újvidék 2022-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Az eredeti tervek szerint 2021-ben tudhatta volna magának a rangot, de az Európai Bizottság úgy döntött, a járvány miatt elhalasztja a programsorozatot. Az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés egyébként 1985 óta létezik, és az európai kulturális sokszínűség fejlesztéséhez hivatott hozzájárulni.

A rangos cím betöltésével járó figyelmet és népszerűséget Újvidék az Új Hidakért programnarratíva gyakorlatba ültetésére használja fel. Az már most bizonyos, hogy az Európa Kulturális Főváros projekt lendületet ad a kulturális életnek, és új programokkal, folyamatokkal, elkötelezett szereplőkkel (legyenek azok állampolgárok, kulturális intézmények, egyesületek, szervezetek tagjai, alkotók) és új kulturális helyszínekkel gazdagítja majd a város kulturális arculatát.

A nyolcpilléresre tervezett keretprogramból négyet kezdeményeztek eddig az ECoC keretében. Egyébként, az Újvidék 2021 – Európai Kulturális Főváros projekt keretében mindeddig több mint 500 eseményt szerveznek. 

Mindazok tehát, akik kedvet éreznek magukban az önzetlen munkára, május 31-éig jelentkezhetnek az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány honlapjáról letölthető jelentkezési lapon (Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“)

Tizenöt évnél idősebbek jelentkezését várják, akik a különféle események realizálásban, közvéleménykutatásban vesznek majd részt. Vojislav Prkosovački a volontőr szolgálat koordinátora szerint az önkéntes munka kitűnő tapasztalatot adhat, mert tanulásra, személyiségfejlesztésre is lehetőséget ad. Minden egyéb információt megtudhatnak a Novi Sad – Evropska prestonica kulture című honlapon, kérdéseiket pedig a office@nvs.rs e-mail-címen tehetik fel.