2021. június 25., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Kevés lesz a meggy

A fagykárok miatt a bácsfeketehegyi termelők gyenge termésre és magas árakra számítanak

A bácsfeketehegyiek nagy örömére az idén korlátozások nélkül fogják megtartani a meggynapokat, június második hétvégéjén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a meggytermelők elégedetten várják a meggy ünnepét, hiszen a változékony időjárás, és a kései fagyok igencsak megviselték a termést. Horkai Zsolt bácsfeketehegyi meggytermelő arról számolt be lapunknak, hogy Bácsfeketehegyen és környékén az időjárás igen negatívan befolyásolta a meggytermést.

– Nagyon érdekes időjárásunk volt az idén tavasszal, három-négy ízben is visszatérő fagyokkal. A meggyet csak az utolsó két fagy károsította, olyan szinten, hogy 50 százalékos fagykár keletkezett, vagyis a virágok fele lefagyott. Ez a hideg, változékony időjárás egyébként sem kedvezett a meggynek, drasztikusan lehűlt az idő, másrészt igen szeles volt, ami nagyban befolyásolta a méhek repülését. Emiatt az időjárás a megtermékenyítésre is negatív hatással volt. Most már szemmel látható, hogy egy nagyon gyenge meggytermés várható. Sajnos, ez egy ilyen év. Emlékszem, hogy 2002 volt egy olyan év, amikor meggytermés nélkül maradtunk, mert teljes virágzásban voltak a fák, amikor április 7-én reggelre rájött egy -7 Celsius-fokos hideg. Teljesen lebarnultak a virágok és 100 százalékos fagykárt szenvedtünk. Ahhoz az évhez képest most egy szerény termésre számíthatunk – mondta el a bácsfeketehegyi meggyes gazda, majd arról is szólt, hogy az idén a meggynek, és a legtöbb gyümölcsnek nagy valószínűséggel magas lesz az ára.

A meggyet feldolgozott formában érdemes értékesíteni
A meggyet feldolgozott formában érdemes értékesíteni

– A meggynek már tavaly és magas volt az ára, mivel akkor is szerényebb termés volt. Véleményem szerint az idén még magasabb lesz az ára, de a barack, szilva és a körte esetében is nagyobb árral kell számolni, mert ezeket a gyümölcsfajtákat is megtizedelték a kései fagyok. Egyedül az alma és a birsalma az, amivel nincs probléma, mivel a fagyok után virágoztak – mondta Horkai.
A fagykárok ellen lehet védekezni, az egyik módszer a füstölés, a másik pedig az esőszerű öntözés. Sok helyen viszont -4, -5 fok alatt volt a hőmérséklet, ez esetben pedig nem lehet védekezni, árulta el a bácsfeketehegyi meggytermelő. A fagykárok miatt tehát magasabb lesz a meggy ára, még így sem éri meg azonban feldogozatlanul értékesíteni a meggyet.

– A múlt évben a meggyet nem igazán árusítottuk friss gyümölcs formájában. Akkor kezdtük gyümölcsléként, 3-5 literes bag-in-box csomagolásban értékesíteni. Az idei évben is ez a tendencia, hogy főként meggylevet készítünk, kisebb mennyiségben meggybort, -pálinkát és -likőrt – számolt be Horkai, majd arról is szólt, hogy a meggytermékek iránt van kereslet, főként az újdonságnak számító meggylevet keresik. A múlt évben készített meggylékészlet már elfogyott, ezért Horkaiék az idén a rendelkezésre álló meggykészletük nagy részét meggylének dolgozzák fel. Az eljárás során megmaradó sűrű massza pedig alkalmas meggypálinka készítésére, így semmi sem veszik kárba, fogalmazott a meggyes gazda.