2024. május 10., péntek

Nőtt a luxusautók eladása

Egyesek készek hat hónapot is várni az új, 300.000 eurós modellekre

Annak ellenére, hogy a luxusautók értékesítése tavaly 26 százalékkal csökkent, az idén az autópiacnak sikerült talpra állnia. A  gépkocsikat már eladták, egyesek azonban készek akár hat hónapot is várni az új modellekre, melyek akár 300.000 euróba is kerülnek. A gépkocsi-értékesítők kedvezményekkel és ajándékokkal várják a vásárlókat. Az új autók és alkatrészek forgalmazói szerbiai szövetségének illetékesei nem derűlátóak, de szerintük  az országban kedvezőbb a helyzet, mint a régióban.

Az idén is elmarad az autóvásár, ezért számos gyártó kedvezményeket kínál, ugyanis ebben az időszakban ehhez szoktak a vásárlók. Az új gépkocsik ezenkívül nehezebben szerezhetők be, mivel egyes gyárakban leállt a termelés, tehát meglátjuk, mennyi autó kerül eladásra – közölte Aleksandra Graovac, a szövetség titkára. A kragujevaci Fiat Chrysler Automobiles (FCA) egyik üzemében elmondták, az újrahasznosítás folyamatának megkezdése után a szerbiai gépjárműpiac felélénkült, ugyanis több gépkocsit értékesítettek az év első három hónapjában.

– A gépjárműpiac az idén átlagban nyolc százalékkal növekszik, az idén azonban 38 százalékkal bővült a gépkocsik eladása. Ha a járvány előtti 2019-es évről beszélünk, akkor a növekedés 28 százalékos. Sokan úgy gondolják, hogy kilábaltunk a válságból, de szerintem még korai ezt megállapítani – fejtette ki Boris Čučković, a FCA  illetékese. Az állam továbbra is csaknem 1 millió euróval segíti az elektromos és a hibrid autók vásárlását. Ötezer eurós bónusz jár annak, aki elektromos járművet vásárol,  hibrid gépkocsik vásárlására pedig 3500 eurót adományoznak.