2024. április 25., csütörtök

Clevelandben is Horvát Lili filmje a legjobb

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjéért Horvát Lili elnyerte a 45. Cleveland-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb közép-kelet-európai fim díját. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm továbbra is versenyben van a „függetlenek Oscar-díjaként” számon tartott Independent Spirit Awardért, melynek nyertesét április végén jelentik be.

Idén online rendezték meg Cleveland nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját, mely két hét alatt 116 mozifilmet és 182 rövidfilmet mutatott be az amerikai közönségnek, a díjazottakat a hétvégén hirdették ki. Az amerikai filmes szakemberekből álló zsűri Horvát Lilinek ítélte a Legjobb közép-kelet-európai filmért járó rangos díjat a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáért.

„Üdítő keveréke Italo Calvino és Kieslowski szellemiségének, a vágy kuszaságainak nagyra törő útmutatója és egy okos, bájos, a szerelem első pillantásra logikátlan keverékének szép talánya” – áll a zsűri indoklásában.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok, és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai. Legutóbb Dublinban nyerte el a főváros rangos nemzetközi filmfesztiválján a legjobb rendezésért járó elismerést.

A Felkészülés…-ben Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor). Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.