2024. március 28., csütörtök

Jól teljesítenek az országban igényelhető védőoltások

A vakcinációt követő immunválaszt vizsgálták Szerbiában

Szerbiai állampolgároknál, az oltást követően, jól kialakult az immunitása a Covid-19 ellen. Ezt mutatta ki az a vizsgálat, amelyet az Atomenergiai Alkalmazási Intézet végzett 10.000 állampolgár segítségével.

Marija Gnjatović, az intézet kutatója elmagyarázta, hogy a vizsgálat során megfigyelték az antitestek számát az első dózis, valamint a második dózis után is.

– Vizsgálatunk során azt a következtetést vontuk le, hogy az országunk kínálatában fellelhető vakcinák mindegyike jól teljesít a védelem szempontjából. Ebben a csoportosításban egyetlen haláleset sem volt. Az elemzések kimutatták, hogy a Pfizer oltóanyagánál már az első vakcina után is megjelentek az antitestek. A beoltottak 85 százalékánál már az első dózis után két héttel kimutatható volt az antitest jelenléte, míg a második oltást követően ez az arány 95 százalék volt – emelte ki a szakember.

Gnjatović hozzátette, hogy a Szputnyik V vakcina esetében is megjelentek az antitestek az első dózist követő harmadik héten. Az AstraZeneca esetében is ugyan erre a következtetésre jutottak. A Sinopharm esetében a 20 és 65 év közötti alanyok 90 százalékánál jó immunválaszt váltott ki a vakcina, míg az idősebbek esetében valamivel kisebb volt az antitestek jelenléte a szervezetben.