2024. április 26., péntek

Okostantermek a szerbiai iskolákban

Az év végéig mintegy negyvenezer termet szerelnek fel – Lehetséges, hogy a jövő héten visszatér a tantermekbe az oktatás

Amennyiben folytatódik a járványhelyzet stabilizálódása, a következő héten, április 19-étől a diákok visszatérhetnek az iskolapadokba – jelentette be Ana Brnabić szerb kormányfő. Azt is elmondta, hogy az iskolákban szeptember 1-jétől alkalmazott modell szerint fog folytatódni az oktatás. Ez annyit tesz, hogy a tanévkezdéshez hasonlóan több váltásban, a nagyobb létszámú osztályok felbontásával és maszkviselés mellett fogják megszervezni a tanítást.

– Mindez addig fog folytatódni, amíg nem tartjuk teljesen kontroll alatt a járványt, és nem győzzük le a vírust a védőoltással, hogy visszatérhessünk a normális életünkhöz – nyilatkozta Ana Brnabić a sajtónak a Moja srednja škola portál és az okostanterem bemutatóján, az Egyes Számú Belgrádi Gimnáziumban.

Az eseményen Branko Ružić oktatásügyi miniszter is jelen volt. Arra a kérdésre, hogy mi a terve a minisztériumnak akkor, ha szeptember elsején is jelen lesz a vírus, azt válaszolta, hogy a szülők és a tanárok panaszkodtak arra, hogy nem minden család rendelkezik elegendő technikai eszközzel ahhoz, hogy a diákok követni tudják a távoktatást. A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy még mindig rendkívüli körülmények között kell dolgozniuk az iskoláknak, és ennek érdekében minden erejüket abba kell fektetni, hogy megmutassák a rendszer adaptálhatóságát – alkalmazkodóképességét.

Arról is beszámolt, hogy az oktatásügyi minisztérium a távközlési minisztériummal együttműködve a szerbiai iskolák 95 százalékának, vagyis több mint 1700 intézménynek ingyenes internetet biztosított. Branko Ružić azt is bejelentette, hogy már 10 ezer okostantermet felszereltek, és ebben az évben további 20 ezret fognak felszerelni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az év végéig több mint 10 ezer okostanterem lesz az országban, vagyis összesen 40 ezer ilyen terem lesz a szerbiai oktatási intézményekben.

Az oktatásügyi miniszter szerint az online oktatás fejlesztése azért nem jelent nagy kihívást, mert a diákok technikailag sokkal felkészültebbek és alkalmazkodóbbak, mint az idősebbek.

– A pszichológusokkal és a pedagógusokkal együttműködve el kell érnünk, hogy helyreállítsuk a gyerekek motivációját úgy, hogy a tudásszerzés folyamata is haladjon, és később az iskolában szerzett ismeretek elegendők legyenek a felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz, és a különféle tanúsítványok megszerzéséhez – nyilatkozta a miniszter.

Arról is szólt, hogy az előző tanévben rögzített televíziós órák az online oktatáshoz is felhasználhatóak. Ez abban az esetben is alkalmazható, ha a diákoknak nincsenek megfelelő technikai eszközeik a távoktatás követéséhez.