2024. május 8., szerda

Zöld iskolák, óvodák

Fásítás a környezettudatos szemlélet meghonosítása érdekében

A Szabadka város területén lévő általános iskolák és óvodák udvarába a következő időszakban 1200 facsemetét ültetnek el. Az akciót tegnap Stevan Bakić, Szabadka polgármestere jelentette be a Naša Radost Gyermekintézménynek a kisbajmoki helyi közösségben lévő Heidi elnevezésű épületében, ahol ez alkalomból több facsemetét ültettek el.
Stevan Bakić a médiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az akció elsősorban a gyerekek egészségét szolgálja.
– Ma Szabadka város számára egy rendkívül fontos ökológiai projektet kezdtünk meg, amelynek keretében a következő egy évben 1200 örökzöld és lombhullató facsemetét, illetve díszcserjét ültetünk el, hogy felfrissítsük a területeket, udvarokat, ahol a gyermekeink nap mint nap tartózkodnak. Az óvodák és általános iskolák udvarát kis oxigénkészítő üzemekké alakítjuk. Az akció a városi és a peremvárosi intézményeket egyaránt érinti. A közelmúltban Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić bejelentette, hogy az ország jelentős pénzösszegeket fordít a környezetvédelemre és településeink zöldebbé tételére. A ma bejelentett akciónkkal a város a támogatásáról szeretné biztosítani ezt a politikát, és szeretne hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez – fogalmazott a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az akció partnere az Erdőtelepítők faiskolája.
Veljko Vojnić, a Naša Radost Gyermekintézmény műszaki igazgatója szerint a fásításnak a nevelésben is nagy szerepe van.
– A faültetés rendkívül jelentős esemény az intézményünk életében, amely lehetőséget ad arra, hogy a gyermekeket környezettudatos életre neveljük. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy a fejlődés nemcsak a gépesítésben és az iparosításban mutatkozik meg, hanem a természet megóvásában és a környezet zöldebbé tételében is. Köszönetet mondok az Erdőtelepítők faiskolája mérnökeinek, akikkel az elmúlt egy évben nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, és számos projekten dolgoztunk velük együtt, valamint jelen akció megvalósítását is segítik – mondta Veljko Vojnić, aki azt is bejelentette, hogy a Heidi óvoda udvarában a közeljövőben új játszóteret alakítanak ki.