2021. április 19., hétfő
OLIMPIA

Az észak-koreaiak otthon maradnak!

A járvány miatt a Koreai NDK sportolói nem vesznek részt a nyári, tokiói olimpián. Ezt a honlapján tudatta az ország sportügyekért felelős minisztériuma, miután a helyi ötkarikás bizottság március 25-én videokonferencia keretében egyeztetett sportvezetőkkel és más illetékesekkel. A döntést azért hozták meg, hogy „megvédjék versenyzőiket a világméretű egészségügyi válságtól, amelyet a Covid-19 okozott”. Észak-Korea azon kevés országok közé tartozik, amelyek eddig egyetlen koronavírusos megbetegedést sem jelentettek. Phenjan már tavaly lezárta a határait annak érdekében, hogy a vírus ne jusson be, megfigyelők szerint azonban a betegség jelen van az országban. Ez lesz 1988 óta az első alkalom, hogy a Koreai NDK hiányozni fog a nyári olimpiáról, akkor a hidegháború miatt bojkottálta a szöuli játékokat.

A mostani visszalépés a Koreai Köztársaság reményeit is lelohasztja, a déli szomszéd ugyanis abban reménykedett, hogy közös csapat indításával újrakezdődhetnek a béketárgyalások. A 2018-as pjongcsangi téli játékokon már történt közeledés: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a húgát küldte Dél-Koreába mint az északi csapat vezetőjét, a két delegáció egy zászló alatt vonult a megnyitón, s a két ország közös női jégkorongcsapatot indított.

Az északiak visszalépése a 2032-es olimpiarendezési terveket is erősen aláássa, 2018-ban ugyanis a két ország vezetősége megállapodott abban, hogy közös pályázatot nyújtanak be.

Indulhat a leukémiás úszó

Ikee Rikako, a nemrég még leukémiával kezelt japán úszó indulhat az olimpián, miután a japán bajnokságon győzött női 100 méter pillangón. Ideje (57,77 mp) nem elég ahhoz, hogy ebben a versenyszámban rajthoz állhasson a játékokon, de a 4×100 méteres vegyes váltóba befért vele. Ikee 2019 februárjában egy ausztráliai edzőtáborozás során rosszul érezte magát, ezért korábban hazautazott, hogy kivizsgálják, akkor derült ki, hogy leukémiás. A hatszoros Ázsia-bajnok tavaly még több számban éremszerzésre esélyesnek számított, mielőtt diagnosztizálták nála a betegséget. A több nemzeti csúcsot tartó úszó tíz hónapot töltött kórházban.

Lefújták a kvalifikációkat

A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA törölte az áprilisra és májusra Japánba tervezett olimpiai kvalifikációs versenyeket műugrásban, műúszásban és nyílt vízi úszásban. A FINA annyit közölt, hogy áttekinti a Japánba tervezett kvalifikációs versenyeket, és ezen a héten bejelentést tesz. A BBC a múlt héten arról számolt be, hogy a FINA törli a műugró kvalifikációs viadalt, mert nem elégedett a szervezők koronavírus-protokolljával.