2024. május 1., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Felkutatott áldozatok

A tartományi kormány bemutatta az Igor Mirović tartományi kormányfő kezdeményezésére indult, a második világháború szerémségi áldozatait kutató bizottság munkájának eredményeit. A Szerémségi áldozatok 1941–1945 című multimédiás projektum 2019 végén kezdődött meg, azzal a céllal, hogy kiegészítse a korábbi áldozatlistákat, teljes nyilvántartást készítsen, rögzítse a második világháború idején tönkretett kulturális örökséget, valamint bemutassa az áldozatok tiszteletére állított emlékműveket.

– Mi kezdeményeztük ezt a rendkívül fontos projektumot, megalakítottunk egy országos jelentőségű tartományi bizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy a korábbi kutatások alapján azonosítsa és felsorolja az összes áldozatot. A szégyenteljes és szemérmetlen támadás után most először állítottak össze egy teljes listát azokról, akik életüket adták a szabadságért – mondta Mirović.

A kutatás során 3204 új név került a listára, a teljes névsor tegnap óta mindenki számára hozzáférhető.

– Fel szeretnénk sorolni az összes bánáti és bácskai áldozatot, ezzel tartozunk mindazoknak, akik életüket adták az ország szabadságáért, ugyanakkor az új generációknak is iránymutatásokat adtak a jövőre nézve. A legfontosabb intézményeinkkel együtt megmutatjuk, hogy az emlékezet kultúrájának megvan a jelentősége – hangsúlyozta Mirović.

Nebojša Kuzmanović, a Vajdasági Levéltár igazgatója köszönetet mondott az odaadó munkáért, valamint kiemelte, hogy az összesen 39.580 áldozatot tartalmazó adatbázis megtalálható a Vajdasági Levéltár honlapján.