2024. május 2., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Cél a védőoltás önálló gyártása

Rudna Glavában nagyjából 2500-an élnek. Az N1 tv értesülései szerint közülük eddig 160-an vették fel a védőoltást. Miloš Banković helyi orvos szerint keddre meglepően sokan jelentkeztek be.
A védőoltás az életet jelenti, ezért arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát, az országban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, emelte ki Aleksandar Vučić. Mint hozzátette, a járvány kezdete óta túlságosan sok értékes ember hunyt el. Az államfő azt is megerősítette, hogy tegnaptól országszerte 170 egészségházat készítettek fel a védőoltás bejelentkezés, illetve regisztráció nélküli felvételére. Igyekeznek, hogy mindenhol mind a négy fajta védőoltás rendelkezésre álljon, ám nem biztos, hogy ez minden egészségházban kivitelezhető lesz, emelte ki.
– Azért vettem csak most fel a védőoltást, mert miután Ana Brnabić elsőként kapta meg az oltóanyagot, azt mondtam, én akkor teszem ezt meg, ha legalább egymillió polgárt immunizálnak két adag védőoltással. Emellett az is tény, hogy miután Ana Brnabić beoltatta magát, azért szóltak meg bennünket, hogy soron kívül kapjuk meg az oltóanyagot. És azért éppen Rudna Glavában, mert szeretem Rudna Glavát, ugyanúgy, mint a többi szerbiai falut, számomra Szerbia nem Belgrád központja – fogalmazott az államfő.
Vučić szerint a jövő vonatkozásában az a legfontosabb cél, hogy Szerbia mielőbb megkezdje önállóan gyártani úgy a Szputnyik V oltóanyagot, mint a Sinopharm védőoltását – állítólag néhány napon belül részletek derülnek ki az időpont tekintetében –, de a biotechnológiába való beruházásokat is meghatározónak tartja. Tíz nap múlva Újvidéken elhelyezik az új Covid-kórház alapkövét, emellett országszerte egészségügyi intézményeket újítanak fel, vagy bővítenek ki, sorolta.

736 REAKCIÓ A VÉDŐOLTÁSOKRA
Az oltás iránt érdeklődők mostantól a Viber alkalmazás segítségével is igényelhetik a védőoltást. A köztársasági kormány Covid-információs rendszerének a keretében működő alkalmazásban (COVID–19 Info Srbija) emellett választ kaphatnak az immunizációval, a koronavírus teszteléssel, valamint a Covid–19 következtében kialakuló tünetekkel kapcsolatban, de a fontos telefonszámokat is megtalálják. Egy-egy téma alatt több almenüben kaphatnak választ a polgárok kérdéseikre.
Az immunizáció során eddig jegyzett mellékhatásokkal kapcsolatban Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség munkatársa elmondta, hogy 736, az oltást követően kialakuló reakciót vettek nyilvántartásba. Öt súlyosabb kivételével mind enyhe reakció volt. Az öt súlyosabb mellékhatás miatt sem volt szükség hosszabb időtartamú kórházi ellátásra.
A Sinopharmmal való oltást követően 263 reakciót jegyeztek, a Pfizer–BioNTech oltóanyagával 227 mellékhatást hoznak összefüggésbe, a Szputnyik V-el 137-et, míg az AstraZenecával való immunizációt követően 109 reakciót jegyeztek.
Zelić szerint az eddig felhasznált több mint 2,5 millió adag védőoltás elegendő arra, hogy a gyógyszerügynökség maga mérje fel a reakciókat az oltóanyagokra.
A védőoltás hatékonyságával kapcsolatos kérdésre válaszolva fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Covid–19 szövődményeinek következtében elhunytak között nem volt olyan páciens, aki mindkét adag védőoltást megkapta.

NEM INDOKOLT TOVÁBB ENYHÍTENI
Hétfőtől valamelyest enyhültek a járványügyi korlátozások, Predrag Kon epidemiológus szerint ezek azért indokoltak, mert a napi esetszám, noha magas szinten, de valamelyest stabilizálódott.
Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora szerint egyelőre nem lenne szabad tényként kezelni, hogy a járványügyi mutatók lefelé ívelőben volnának. Néhány százzal kevesebb napi esetszám még semmit nem árul el az általános helyzetről, tette hozzá az SZRTV-nek nyilatkozva. Mint azt hozzátette, az mindenképpen jó, hogy az időjárás egyre kellemesebb, hiszen az emberek mind több időt töltenek majd a szabadban, ami több szempontból is előnyös, továbbá hozzájárulhat a fertőzések számának a csökkenéséhez. Egyelőre nem kellene tovább enyhíteni a korlátozásokat, hiszen a Covid-rendelők előtt továbbra is nagy a tömeg, fejtette ki, majd rámutatott arra, hogy a helyzet akkor javulhat érdemben, ha a lakosság több mint az 55 százaléka megkapja a védőoltás mindkét adagját.

25 százalék alatt a pozitivitás
Kedden a hivatalos jelentés értelmében 4398 új fertőzést jegyeztek országszerte, 18.233 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 24,12 százalék. Hivatalosan 40 Covid-fertőzött hunyt el, 5537 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,88 százalék. A kórházakban 7894 Covid-pácienst gyógykezelnek, 271-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre.
Vajdaságban előző nap 1172 új fertőzést jegyeztek, 312-őt Újvidéken. Az aktív fertőzések száma a tartományban 21.116.


Újabb vakcinaszállítmány érkezett
Kedden 106.470 adag érkezett a Pfizer–BioNTech védőoltásból. Az eddigiekben 2,5 millió adag érkezett a Sinopharm védőoltásból, 555.285 adag a Pfizer–BioNTech oltóanyagából, továbbá 242.400 adagnyi Szputnyik V és 207.600 AstraZeneca.