2024. május 1., szerda

Nincs megállapodás, tüntetésre készülnek a szabadúszók

A szerb kormány egy olyan modellt ajánlott fel a szabadúszók képviselőinek, amely nagy könnyebbséggel járhat a felhalmozott adósságok rendezésére. Eszerint, aki 219.600 dinárt keresett internetes munkával egy év leforgása alatt, az adómentességet élvez, azaz a szabadúszók 80%-a mentesülne a korábbi adókötelezettség alól.

Ana Brnabić miniszterelnök a szabadúszók képviselőivel, valamint az Interneten Dolgozók Egyesületének tagjaival tárgyalt. A pénzügyminisztérium és az Adóhivatal képviselői a megbeszélésen olyan tervet ismertettek, melyet a leginkább kiszolgáltatott kategóriák védelme és kötelezettségeik enyhítése érdekében alakítottak ki.

Egy olyan modellt ajánlottak fel, mely szerint a 219.600 dináros éves bevétel alatt nem kötelező adózni, amellyel felmentik az érdekeltek 80 százalékát. Ez azokat a személyeket érinti, akik kevesebb mint 18.300 dináros bevételt valósítanak meg.

Az adóköteles szabadúszók 10 év alatt rendezhetik tartozásukat.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy további könnyítés céljából elismerte volna munkavégzési költségként az állam a bevételeik 43 százalékát, ezzel is csökkentve az adójárulékok nagyságát.

A szabadúszók javaslatát, miszerint október 1-jétől havi helyett, negyed éves szinten kell majd az adójárulékokat kifizetni az államnak, szintén elfogadták.

A miniszterelnök szerint, Aleksandar Vučić szerb államfő indítványára alakították meg azt munkacsoportot, mely a javaslatok kidolgozásával foglalkozott, ahol arra helyezték a hangsúlyt, hogy az alacsonyabb bevételű személyek egzisztenciáját ne veszélyeztessék.

A szabadúszók képviselői az elkövetkező 24 órában állást foglalnak a Kormány javaslataival kapcsolatban, míg az Interneten Dolgozók Egyesülete továbbra is azt szeretné elérni, hogy a visszamenőleges adókötelezettségeket ne kelljen megtéríteniük.

Miran Pogačar, az egyesület vezetője elmondta, a tárgyalások mintegy másfél órán keresztül tartottak, a kormány képviselői ezalatt nem voltak hajlandóak egy lépést sem elmozdulni álláspontjuktól. Mint mondta, nem áll szándékukban évekere visszamenőleg adózni, hisz olyasmiért fizetnének, amiért cserébe nem kapnak semmit.

Az internetes munkások egyesülete április 24-ére újabb tüntetést tervez.