2024. április 26., péntek

Mezőgazdaság és járványkezelés

Az Emírségek után Vučić Bahreinben is tárgyal

Mohamed bin Zajed al Nahjannal, Abu Dabi koronahercegével és az Emírségek fegyveres erőinek legfőbb parancsnok-helyettesével, valamint Kaldun al-Mubarakkal, a Mubadala Investment Company beruházásszervezési vállalat vezérigazgatójával tárgyalt csütörtökön Aleksandar Vučić szerb államfő Abu Dabiban, az Egyesült Arab Emírségekben tett hivatalos látogatása során. Stratégiai fontosságúnak nevezte ezeket a tárgyalásokat, s arra tett ígéretet, hogy hamarosan fontos hírekről számol be. Az Instagram-profilján közzétett információk szerint az oltás kérdését is érintette tárgyalópartnereivel. Korábban részt vett egy, az Emírségekben alkalmazott oltási és járványkezelési tervet bemutató rendezvényen. Mint közölte, egy „fantasztikus" prezentáción vehetett részt, megismerkedett azokkal az intézkedésekkel, amelyeket az Emírségek tesznek a Covid–19 leküzdése érdekében, az információkat dr. Szaif al-Daheri, az ország rendkívüli helyzetekkel megbízott igazgatóságának igazgatója osztotta meg a szerb államfővel. Dr. Farida al-Hoszani, a nemzeti oltási terv kidolgozásáért felelős intézmény vezetője a vakcinaosztás folyamatát taglalta a látogatás alkalmával.
Kereskedelmi témák is szóba kerültek. Az államfő elmondta, hogy az árucsere-forgalom bővítésének a lehetőségeit is megvitatták, az Emírségek felvásárlója a szerbiai gyümölcsnek, mindenekelőtt az almának, málnának, földiepernek. Igényes piacról van szó, mely különleges csomagolást igényel, 18 kilogrammos kiszerelést. Mezőgazdasági érdekek is összefűzik a két országot, a PKB mezőgazdasági kombinát, az Al Dahra cég tulajdona, újabb beruházások elé néz. Az elnök Instagram-bejegyzése alapján a megújuló energiaforrásokról, zöld technológiák bevezetéséről is egyeztettek.
Abu Dabi után Bahreinbe utazik a szerb elnök, ahol először jár majd hivatalos látogatáson. Hamad bin Isza al-Kalifával, Bahrein királyával és Szalman bin Hamad al-Kalifa herceggel is találkozik.