2024. március 28., csütörtök

Felrobbant a Starship

Hatalmas robbanással ért véget a Spacex által készített marsjáró űrhajó második tesztrepülése. Elon Musk cége Texas déli részéről indította útjára a Starship nevű űrhajót. A cég elképzelései szerint pár éven belül útnak indulhat az első embereket szállító űrhajó a Marsra.

De a tesztrepülések egyelőre nem jártak sikerrel, ugyanis az első kilövés is egy hasraeséssel végződött. Ezúttal az űrjármű elérte a tervezett tíz kilométeres magasságot, a visszaereszkedéskor azonban nem tudta függőlegesbe állítani magát a repülő szerkezet, és a földetéréskor felrobbant.

A tervek szerint a Starship alkalmas lesz interkontinentális utazásokra is, de a cég ezzel egy időben fejlesztett Super Heavy nevű hordozórakétájával együtt már bolygóközi utazásokra is alkalmas lehet, ha sikerül működőképes és biztonságos változatot építeni belőlük.

A fejlesztők szerint a mostani – sikertelen– kísérletek hozzájárulnak ahhoz, hogy megértsék a bolygóközi utazásokra alkalmas járművek működését, így a robbanás is biztonságosabbá teszi azokat az űrhajókat, amelyek majd emebreket szállíthatnak a Naprendszer bolygóira.