2024. április 19., péntek

Pásztor István: Tüneti kezelés helyett tartósan rendezni a migránshelyzetet

Budapesti villámlátogatásáról, az immunizációról, a határátlépés várható könnyítéséről, és a határ közeli településekre nehezedő migránsnyomásról nyilatkozott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, és a Tartományi Képviselőház elnöke a Szabadkai Magyar Rádió mai Napindító műsorában.

Mint hangsúlyozta, tarthatatlan a helyzet – különösen Majdányon és Rábén –, el kellene érni, hogy a migránsok a befogadóközpontokban maradjanak, mert a jogrendtől nekik sem lenne szabad elrugaszkodniuk.

– A jogrendet kellene életszerűvé tenni, amire valójában már évek óta törekszünk, amióta ez a helyzet fennáll. Meg kell húzni a határokat, mit lehet és mit nem – mondta Pásztor István, majd hozzáfűzte, hogy holnap találkozik az államfővel, és kérni fogja, hogy ezt a tarthatatlan állapotot végre ne csak tünetileg kezeljék, hanem találjanak tartós megoldást, mivel az érintett helységekben a helyzet tűrhetetlen, sőt döbbenetes.

Rövid, tegnapi budapesti látogatásáról szólva a VMSZ elnöke elmondta, hogy három lényeges kérdésről tárgyalt, többek között a dél-alföldi makrorégiós gazdasági felzárkózásról – mely az országhatártól függetlenül magában foglalja az észak-bácskai régiót is –, továbbá a külügyminisztériumban a Szeged-Szabadka vasút felújításáról – mely a jövő év tavaszáig kell elkészüljön a tervek szerint –, ezenkívül találkozott Orbán Viktor kormányfővel is, akivel a sportfejlesztésekről és a szerbiai koronavírus elleni oltás fejleményeiről cserélt véleményt.

Mint a rádióműsorban leszögezte, valóban nagy a különbség a szerbiai és a magyarországi polgárok hozzáállásában, míg itthon azt tapasztaljuk, hogy az oltás kiváló ütemben halad, az emberek többsége nem vitatja el a Kínából érkező védőoltás hatékonyságát, addig Magyarországon jóval nagyobb bizalmatlanság tapasztalható az emberek részéről.

– Örülhetünk, hogy van mivel oltani, és annak is, hogy az oltás tömeges. Én jómagam is felvettem a védőoltást, biztonságosnak tartom, és semmilyen következményt nem tapasztaltam – szögezte le az elnök. – Felelőtlen hozzáállás a származási ország szerint megítélni egy védőoltás hatékonyságát. Meggyőződésem, hogy a gyógyszerek esetében sem nézünk utána, hol gyártották, pedig a hosszan szedett gyógyszer hatása jóval nagyobb a szervezetünkre, mint a védőoltásé.

A rádióműsorban még egy fontos időszerű kérdést érintettek, ez pedig a szerb-magyar határ átlépésének kérdése. Az elnök bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül racionális döntésre jutni, meggyőzni a Köztársasági Válságtörzs egészségügyi részét, hogy bírálja felül eddigi hozzáállását a magyarországi határátlépés lazításának kérdésében.

– Ha öt környező ország esetében szabadon járhatnak-kelhetnek az emberek az országhatáron, akkor talán Magyarország irányában is hasonlóképp kellene eljárni, mert talán ott sem aggasztóbb a helyzet és ott sem rosszabb a védekezés a koronavírus tekintetében. Ana Brnabić kormányfőtől igéretet kaptunk a helyzet felülvizsgálatára, ezenkívül a fertőzöttek száma csökken, és az oltás is nagy ütemben halad, ami előnyünkre válhat – szögezte le Pásztor István.