2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Az évtized botrányai (2.)

A Formula–1 2011 és 2020 közötti időszakának legnagyobb balhéit összegyűjtő sorozatunk második részében a gyenge pillanataikon ért élversenyzők mellett egy furcsa fazon is feltűnik.

10. helyezett: Versenyzés a polgárháborúban

A 2020-as szezon előtt az évtized legelején volt példa futamtörlésre: a 2011-es szezonnyitónak szánt Bahreini Nagydíjat pár héttel a tervezett időpontja előtt fújták le az arab világot sújtó felkeléshullám miatt, amely a miniállamba is begyűrűzött. Bár a véres belpolitikai viszály még a következő év tavaszán is tartott, az F1 ekkor már nem hátrált, s bár a pénzorientált döntést sokan vitatták, a cirkusz elutazott a 2012-es Bahreini Nagydíjra. Az egész hétvége a sport számára addig ismeretlen feszültséggel és veszéllyel volt tele, Manamát ellepték az F1-ellenes falfirkák, helyi szervezetek a futam megzavarásával fenyegetőztek, amiből végül semmi nem lett, a lakosság és a rendőrség közötti véres utcai harcok viszont továbbra is mindennaposak voltak. A Formula–1 pedig bele is botlott egy ilyen tüntetésbe, amikor egyik este a pályáról a szállásra tartó Force India-csapattagok autója könnygázgránátok és petróleumbombák kereszttüzében találta magát, és bár sértetlenül el tudtak menekülni, a csapatból néhányan hazautazásukat kérték. Noha ezt leszámítva a versenyhétvége végül fennakadásmentesen lezajlott, a szavak szintjén rengeteg támadás érte a sportot a résztvevői életének kockáztatása miatt.

9. helyezett: Az őrült cégvezető

Amikor egy szponzor együttműködésre lép egy sportcsapattal, normális esetben mindkét fél kölcsönösen előnyös kapcsolatot remél, ám a Rich Energy nagy szakállú tulajdonosának, William Storey-nak kicsit más volt az elképzelése, amikor a 2019-es szezonra szövetségre lépett a Haasszal. A brit energiaital-céget a kezdetektől fogva rejtély övezte, termékeinek ismeretlensége miatt még annak gyanúja is felmerült, hogy egyáltalán létezik-e ez a lé, amely feketére festette a Haas autóit. Nem kellett sok idő, hogy világossá váljon, valami nagyon nem stimmel ebben a partnerségben, hiszen a Rich Energy elfogadhatatlan módon kezdett el kommunikálni a közösségi oldalán, a rivális csapatokat és a Haast is pocskondiázva. A cég aztán egy napon váratlanul bejelentette, hogy megszüntette a partnerségét a Haasszal, annak csapatfőnöke, Günther Steiner szerint azonban semmi ilyesmi nem történt, a szponzor továbbra is fizet. Kiderült, hogy a furcsa kommunikáció mögött személyesen Storey áll, akit előbb eltávolítottak a cég éléről partnerei, majd visszavásárolta magát, és egy névváltás is történt, azaz teljes volt az őrület, amiről mindenki a vezető F1-es hírek között tájékozódhatott, a Haasnak pedig minden versenyhétvégén a szponzor minősíthetetlen akcióit kellett kommentálnia. Az év szeptemberében aztán a felek tényleg felbontották a szerződést, így Storey eltűnt az F1-es paddockból, és bár más csapatoknál is próbálkozott, a sport már megtanulta, hogy nem kér az effajta felhajtásból.

8. helyezett: A dulakodó Verstappen

Az előző évezredben olykor még előfordult, hogy elcsattant egy-két pofon, mostanság azonban rendkívül ritka, hogy versenyzők vitája az autóból kiszállva ilyen formában elfajuljon, így a 2018-as Brazil Nagydíj leintése után Max Verstappen és Esteban Ocon lökdösődése nagy port kavart. A holland vezette a versenyt a Red Bull-lal, ám amikor le akarta körözni Ocon Force Indiáját, a két autó összeakadt, és bár a kipörgő Verstappen vissza tudott állni, az incidens miatt elveszítette a vezetést Hamiltonnal szemben, és végül másodikként futott be. A mérlegelésnél szembetalálkozott egymással a két pilóta, akikről addig is köztudott volt, hogy nem a legjobb cimborák, hiszen már az F3-ban is voltak konfliktusaik egymással. A kamerák elkapták, ahogy Verstappen indulatos kommentár mellett többször is meglöki Ocon mellkasát. A hátráló francia nem vágott vissza, csupán értetlenkedő kézmozdulatokat tett az ütközésért őt hibáztató Verstappen felé, aki idővel megunta a zaklatást, és továbbállt. Az FIA azonban nem hagyta szó nélkül a történteket, és nevelő célzattal két nap „közösségi munkára” büntette a hollandot, amit a szövetség szolgálatában kellett eltöltenie.

7. helyezett: Hamilton úgy hiszi, a bőrszíne miatt büntetik

Lewis Hamilton teljes F1-es pályafutásának kétségtelen mélypontját jelentette a 2011-es Monacói Nagydíj, amely nemcsak a pályán mutatott produkciója, hanem az azokra adott reakciója miatt is örökös sötét folt marad számára. A McLarent vezető brit a hétvége során többször is a versenybírók terítékére került: az időmérőn a leggyorsabb körét törölték, majd vasárnap a Felipe Massával és a Pastor Maldonadóval való ütközés miatt kapott büntetéseket. Az F1 első fekete bőrű pilótája nem ekkor nyúlt először a rasszizmus témájához, viszont most átlépett vele egy határt. „Talán azért, mert fekete vagyok” – felelte a kamerák előtt, amikor megkérdezték, miért gondolja, hogy rászálltak a stewardok. „Hat verseny alatt már ötödször jártam náluk. Ez egy vicc, egy ****** vicc. Sokkal gyorsabb voltam Massánál, aki egyszerűen rám fordította az autót. Átmentem a kerékvetőn, hogy elkerüljem őt, majd összeakadtunk. És persze én kaptam a büntetést, szokás szerint. Az időmérőn feltartott, én kaptam a büntetést, most nekem jött, én kaptam a büntetést.” A vérmérsékletét vesztett brit pár órával később személyesen kért bocsánatot az ítélethozóktól a sértő mondataiért, de addigra azok már mindenkinek a fejébe beégtek.

6. helyezett: Vettel a versenyigazgatót sértegeti

A vétség minőségében hasonló az előző esethez, ám Sebastian Vettel a 2016-os Mexikói Nagydíjon tett kommentárja még nagyobb port kavart azáltal, hogy még a futam alatt játszódott le, és egy konkrét személyre, a versenyigazgató Charlie Whitingra irányult. Vettelnél a verseny hajrájában ment fel a pumpa, amikor a harmadik helyért Verstappent támadta, a holland pedig egy alkalommal csak a pálya levágásával tudta megőrizni a pozíciót. Vettel meg volt róla győződve, hogy riválisának a szabálytalan védekezés miatt át kellene adnia a helyét számára, ám amikor a Ferrari csapatrádióján közölték vele, hogy az ilyen döntésekben illetékes Whiting nem tartja indokoltnak a helycserét, Vettel a válogatott káromkodásai között ez is elhangzott: „Jó, akkor itt egy üzenet Charlie-nak. B*** meg, komolyan, b*** meg.” A mondat a televíziós közvetítésben is elhangzott, vagyis azonnal hatalmas földindulást váltott ki, az FIA pedig jelezte is, hogy vizsgálatot indít a történtek miatt, hiszen a bíró sértegetése egyik sportágban sem maradhat fegyelmi intézkedések nélkül. Vettel azonban a verseny után lehiggadva azonnal elébe ment a dolognak, személyesen kért bocsánatot Whitingtól, majd levélben is bűnbánatot tanúsított az FIA több tagjával szemben, a szervezet így kivételesen eltekintett a szankcióktól.