2021. március 8., hétfő

Segítség a távoktatáshoz

Több mint 200 pedagógus jelentkezett az online továbbképzésre

A téli szünidő idején a vajdasági magyar pedagógusok egy hasznos és érdekes online képzésen vehetnek részt. A Web 2.0 – Online eszközök használata a tanórán és azon kívül elnevezésű akkreditált kurzus teljes egészében a virtuális térben valósul meg, és 16 pontot ér. Ennek célja, hogy a tanárok és tanítók olyan alapozó tudást kapjanak, amelynek segítségével hatékonyan tudjanak dolgozni a távoktatás során. A résztvevők előtudás nélkül is el tudják végezni a képzést, és ehhez megfelelő segítséget is kapnak az oktatóktól. Az online kurzus azon pedagógusok számára is jó lehet, akik bizonyos szintű alaptudással rendelkeznek a távoktatás módszereinek és eszközeinek területén. A tanári továbbképzést az e-Régió civil szervezet tananyagfejlesztő csapata készítette el. Az öt héten át tartó kurzuson a többi között az online osztálytermekről, a Google Drive használatáról, az online tudásellenőrzésről, továbbá a videóhívások lebonyolításáról és a képernyővideók készítéséről tanulhatnak a részvevők. A képzés keretében egy pszichológiai kutatást is készítenek. A projektet az oktatásügyi minisztérium és a Magyar Nemzeti Tanács, a hozzá kötődő kutatást pedig a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság támogatja.

A vasárnap kezdődő képzés megnyitóját egy videókonferencia keretében valósították meg. Elsőként dr. Námesztovszki Zsolt, az e-Régió elnöke, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese, egyetemi rendkívüli tanára köszöntötte a résztvevőket. A gyakorlati útmutatón túl hasznos információkat osztott meg a pedagógusokkal a képzéssel kapcsolatban. Mint kiemelte, a kurzus a hatékony online oktatáshoz segíti hozzá a pedagógusokat. Mindez az MTTK Téli Egyetemének keretében valósul meg, amelyre az idén 244 tanító és tanár regisztrált. Mint hozzátette, ez a  képzés mindenki számára hasznos tartalmakat nyújt, amelyeket a pedagógusok a későbbiekben is alkalmazhatnak.

Nemcsak oktatóvideók segítségével tanulhatnak a résztvevők, hanem hasznos elméleti előadásokat is figyelmmel követhetnek. Az első héten dr. Györe Géza, a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar adjunktusa az információs társadalomról, a digitális műveltségről és a netikettről értekezik. Ezt követően dr. Molnár György, a budapesti BME GTK docense a Digitális pedagógia módszerei és technológiai lehetőségei, digitális kultúra jelentősége és hatása a társadalmunkra, digitális eszközhasználatok didaktikai megfontolása, tartalom előállítás a digitális térben címmel tart előadást. Később dr. Námesztovszki Zsolt A távoktatás elmélete és módszertana című előadását is hallhatják. A képzés további részében gyakorlati oktatásban vehetnek részt a pedagógusok.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár a vasánapi videókonferencián örömét fejezte ki, hogy az időpont ellenére ilyen sokan vesznek részt a képzésen. Mint hangsúlyozta, az elmúlt időszakban szoros és aktív kapcsolat alakult ki a pedagógusok között. Megköszönte a tanároknak és a tanítóknak azt munkát, amelyet a távoktatás idején tettek a diákokért. Szerinte minden ilyen és ehhez hasonló képzéssel gazdagítják tudásukat és új tapasztalatokat szereznek. Köszönetet mondott az e-Régió csapatának, amiért ismét egy színvonalas képzést állítottak össze a pedagógusoknak. Továbbá megköszönte a Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV támogatását is, hiszen segítségükkel rögzíteni tudták azokat a tanórákat, amelyek segítségül szolgálnak a pedagógusoknak és a tanulóknak a távoktatás során. Mint hozzátette, a távoktatás nem helyettesítheti a tanár és a diák közötti élő kapcsolatot, ám mindent meg kell tenni azért, hogy ebből a helyzetből is a legjobbat hozzuk ki.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntőjében hozzáfűzte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács 2017 óta társszervezője az MTTK Téli Egyetemének. Tavasz óta a távoktatás miatt a digitális kompetencia került előtérbe a pedagógusoknál és a diákoknál. A Magyar Nemzeti Tanács mintegy 250, a televíziós tanórák rögzítésében résztvevő pedagógusnak ajánlotta fel a képzésen való  részvételt. Közülük 244-en éltek a lehetőséggel. Az MNT által létrehozott Távoktatás portálon minden videó bármikor elérhető és visszanézhető. Mint kiemelte, a jó pedagógus igényli és keresi az új kihívásokat. Ezen a képzésen a résztvevők olyan ismeretekre fognak szert tenni, amelyeket a későbbiekben is hasznosítani tudnak.

Ezt követően dr. Grabovac Beáta, az MTTK oktatója ismertette a kurzus keretében folyó pszichológiai kutatást. Ennek során a halogatást, a motivációt és az eredményességet fogják vizsgálni az online tanulási helyzetben, valamint azt, hogy miként kapcsolódnak ezek a résztvevők teljesítményéhez. Ezután Kovács Cintia, az MTTK tanársegédje, a kurzus oktatója ismertette a képzéssel kapcsolatos tudnivalókat, továbbá rövid áttekintést adott a Google Classroom használatába is.