2021. május 15., szombat

Kilencvenöt százalékos védettség

Folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat Magyarországon

A Pfizer-BioNTech vakcinája a második oltás után 95 százalékos védettséget nyújt a vírus ellen, szervezetet károsító hatása nincs - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Klinikájának rektora vasárnap az M1 aktuális csatornájának. A szakember beszélt arról is, hogy az oltással hosszabb ideig tartó védettséget lehet elérni, mint az átfertőzöttséggel. A rektor ezért azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát.

Az említett klinikán szombaton délután százharminckét egészségügyi dolgozót oltottak be a koronavírus ellen. Az egyetem rektora tanúsította azt is, hogy az oltások teljesen reakciómentesek voltak, még bőrpír sem jelentkezett.

Hasonló visszajelzések érkeztek a Dél-pesti Centrumkórházból is, ahol tegnap óta folyamatosan oltják egészségügyi dolgozókat a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával. Eddig senkinél nem jelentkeztek egészségügyi problémák - mondta el az intézmény oltóközpontjának vezetője vasárnap az MTI-nek. Kulcsár Andrea közölte: a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett oltóanyag első, Magyarországra érkezett szállítmányából az intézmény 1950 adagot kapott, így 975 ember kapja meg a vakcinát. Ezt a mennyiséget öt nap alatt tervezik beadni. A főorvos kitért arra, hogy ebből a mennyiségből a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak, illetve más kórházak előzetesen regisztrált egészségügyi munkatársainak oltását végezhetik el.  

Az oltást beadatni szándékozó kórházi munkatársak időpontra érkeznek, és teljes körű felvilágosítást kapnak. Az oltóanyag beadása előtt ki kell tölteniük egy az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet, hogy eldönthető legyen, olthatók-e - ismertette Kulcsár Andrea. Hozzátette: az oltás után szükséges ideig mindenkit megfigyelés alatt tartanak, a beoltottak megkapják az úgynevezett oltási kártyát, és az időpontot a második oltásra. A teljes védettséghez ugyanis két oltásra van szükség.

Kulcsár Andrea kitért arra, hogy nem kaphat oltást az, aki lázas, várandós vagy három hónapon belül gyermekvállalást tervez. Szintén nem kap most oltást az sem, aki az elmúlt három hónapban esett át a koronavírus-fertőzésen, mert az ő szervezetében még van ellenanyag a vírussal szemben.

Az oltóközpontban elsősegélynyújtó helyet is kialakítottak, és az intenzív osztály is készen áll egy esetleges súlyos oltási reakció kezelésére - tette hozzá Kulcsár Andrea, kiemelve, hogy eddig senkinél nem tapasztaltak ilyet.