2024. május 1., szerda

Nyolc egészségügyi dolgozó fertőzött

Ada községben 153 koronavírusos beteget tartanak számon, akik többségénél enyhe lefolyású a megbetegedés

A Covid-19-járvány nagyon leterheli, illetve gondot is okoz az Adai Egészségházban az egészségügyi ellátásban, miután Ada községben megszaporodott a koronavírusos betegek száma, valamint megfertőződött az intézmény nyolc egészségügyi dolgozója, közülük három általános és egy gyerekorvos – tudtuk meg dr. Balog Andrástól, az intézmény igazgatójától. Elmondta, hogy szerencsére Ada községet jóformán elkerülte a koronavírus-járvány első hulláma, a második pedig teljesen, viszont a jelenlegi, harmadik hullám alatt megszaporodott a fertőzöttek száma. Az első eset november 5-én jelentkezett, majd november 15-étől kezdtek el szaporodni az új fertőzöttek.

– Pillanatnyilag Ada község területén 153 regisztrált esetről tudunk. Szerencsére ezek az esetek zömmel nagyon enyhe formájú megbetegedések. Mindössze néhány adai lakos szorul kórházi kezelésre. Ők a zentai kórházban vannak, vagy voltak, mert egyesek már hazatérhettek. A kórházban olyan kicsit vagy közepesen súlyos eseteket kezelnek, akiknek még nincs szükségük lélegeztetőgépre, viszont oxigénterápiát már igényel az állapotuk, vagy más komolyabb társbetegségük van, ami miatt muszáj, hogy állandó orvosi felügyelet alatt legyenek. A megfertőződött betegek többsége otthon, betartva az orvosi utasításokat és kezeléseket, szépen átvészeli a betegséget – magyarázta dr. Balog András. – Senki se kételkedjen, hogy ez a vírus létezik-e, mert biztos, hogy létezik, és szedi az áldozatait. Nagy gondot okoz az egészségügyi ellátásnak is. Az egészségháznak pillanatnyilag nyolc egészségügyi dolgozója van otthoni gyógykezelésen koronavírusos megbetegedés miatt. Közülük három általános orvos és egy gyermekgyógyász. Ez nagyon megterhelő az intézmény számára, mert végtelenül nehéz megszervezni a munkát.

A járvány az Adai Egészségházban is megnehezíti az egészségügyi ellátást

A járvány az Adai Egészségházban is megnehezíti az egészségügyi ellátást

A Covid-ambulanciára folyamatosan kell egy orvos, és az általános szolgálatba is. Jelenleg úgy dolgozunk, hogy egy-egy orvos rendel Adán és Moholon. Ők 8 és 16 óra között dolgoznak. A Covid-ambulancia 9-től 17 óráig dolgozik, a mentőszolgálat pedig éjjel-nappal. Kérem a lakosságot, hogy a járványhelyzet miatt tartsák be az utasításokat, amelyek viszonylag egyszerűek, de végtelenül hatásosak, és csökkentik a fertőzés átvitelét. Viseljék az orrot és szájat takaró maszkot, kerüljék a tömeget, ügyeljenek a távolságtartásra, valamint a gyakori kézmosásra és a személyi higiéniára! A gyakorlat azt mutatja, hogy sok esetben munkahelyen vagy családon belül generálódnak az új esetek. A családon belül nehéz megakadályozni a fertőzés terjedését. Viszont ha otthon gyakrabban szellőztetnek, és próbálnak minél többet a szabadban lenni, ott beszélgetni séta közben, azzal is csökkentik a megfertőződés veszélyét. Kérném a lakosságtól, hogy az egészségügyi szükségleteiket, ami halasztható, próbálják elodázni. Ha valaki úgy érzi, hogy nem lehet, akkor először telefonon lépjen kapcsolatba az orvosával. Beszélje meg a panaszát az orvossal, aki ad időpontot, hogy mikor menjen vizsgálatra. A gyógyszer receptje, ha különösebb panasza nincs a páciensnek, telefonon megrendelhető. Az orvos kiírja, és az elektronikus receptnek köszönhetően a gyógyszertárban kiváltja a beteg. Ily módon próbáljuk ellátni a betegeket, mert jóformán megfeleződött az orvosállomány. Nagyon fontos, hogy az emberek betartsák ezeket az utasításokat, mert ahányan vagyunk, mindenki csatasorban van, maximális erőbevetéssel folyik a munka az egészségházban – közölte az igazgató.

A Covid-rendelő 9 és 17 óra között fogadja a betegeket Adán az egészségház épületében. Dr. Balog András elmondta, hogy a helyi önkormányzat jóvoltából egy sátrat is felállítottak az ambulancia előtt, hogy az embereknek ne kelljen a rossz időben a szabad ég alatt várakozniuk.

– Kérek mindenkit, hogy mielőtt elmegy vizsgálatra a Covid-ambulanciára, előtte kérjen időpontot a 063/109-7776-os telefonszámon, hogy ne kelljen várakozni, és ne legyen tömeg. A páciens időpontra érkezik, megtörténik a vizsgálat, majd a törletvétel. A napközben levett törletek eredménye harmadnapra reggel 8 után van meg. Az egészségházban az eredményekről személyesen lehet érdeklődni. Az eredményeket ímélben megkapom, aki nem jelentkezik, annak jelentjük, hogy mi a helyzet. Majd utasítjuk, hogy telefonon jelentkezzen a választott orvosánál, ha esetleg még a gyógyszereken kell korrigálni, bővíteni kell a terápiát, hogy mindenki el legyen látva. Kérjük a lakosság együttműködését, hogy ne alakuljon ki tömeg, mert az fokozza a fertőzésveszélyt, valamint gerjeszti az elégedetlenséget, mert a beteg ember gyorsan türelmét veszti. A környezetünkhöz képest Ada községben egyelőre egészen elfogadható a helyzet, szeretnénk, hogy ez így maradjon, sőt javuljon. Az utóbbi néhány nap eredményei azt mutatják, hogy a megbetegedések számát illetően enyhe csökkenés mutatható ki a község területén. Várjuk a vakcinát. Már felállítottuk azokat a csapatokat, amelyek majd végzik a vakcinációt. Ez felsőbb utasításra a közegészségügyi intézet patronátusa alatt fog zajlani. Ahogyan kapjuk a vakcinát, úgy végezzük el a vakcinációt, erről többet egyelőre mi sem tudunk – nyilatkozta dr. Balog András.