2021. január 15., péntek

Potápi: nemzetpolitikai szempontból az elmúlt tíz év történelmi jelentőségű volt

Nemzetpolitikai szempontból az elmúlt tíz évet történelmi jelentőségűnek nevezte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Forrás: kadarka.net)
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Forrás: kadarka.net)

Potápi Árpád Jánost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csütörtökön rendezik meg - a koronavírus-járvány miatt online - a Magyar Állandó Értekezletet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács ülését.
Az államtitkár elmondta: a Máért a legfontosabb határon túli magyar politikai pártok, illetve szervezetek, továbbá a magyar parlamenti pártok képviselőinek részvételével ülésezik, az első tanácskozást 1999-ben tartották. A csütörtöki online rendezvényen minden régióból egy képviselő szólal majd fel, hogy értékelje az évet és megfogalmazza a következő esztendő céljait.
A Magyar Diaszpóra Tanácsot 2011-ben hívta össze első alkalommal a kormány, így a mostani lesz a 10. ülése. Erre az eseményre 90 szervezet kapott meghívót, közülük 86 jelezte a részvételét.
Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy idén van a nemzeti összetartozás éve. "Száz éve fogadták el a gyalázatos trianoni békediktátumot" - mondta az államtitkár, kiemelve: meg kell emlékezni a száz évvel ezelőtti eseményekről és az elmúlt száz évről. Meg kell emlékezni az elmúlt tíz év kormányzásáról és az elmúlt tíz évben elért nemzetpolitikai sikerekről is - tette hozzá.
Kiemelte: az elmúlt tíz évben a magyar kormány sokat tett azért, hogy a magyar nemzet újra egységes legyen.
Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy idén a Kárpát-medence országaiban szinte mindenütt tartottak választást. Ezek - egy kivétellel - a magyar pártok szempontjából jó eredménnyel zárultak. Szlovákiában, a Felvidéken viszont megoszlottak a magyar szavazatok, így nem került be magyar képviselő a szlovák parlamentbe. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy négy év múlva ez változzon, hiszen az ottani magyarság aránya 8-9 százalék.
A következő fontos voksolás december 6-án Romániában lesz, ahol parlamenti választást tartanak.
Potápi Árpád János fontosnak mondta, hogy a magyarság, a magyar politikai pártok minden szinten képviseltessék magukat, és így minden szomszédos országban biztosított legyen a magyarok érdekképviselete.