2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Keddtől új intézkedések

Délután hat óra után bezárnak a vendéglátóipari létesítmények

A vasárnap délután közzétett jelentések szerint Szerbiában egy nap leforgása alatt 13 429 koronavírustesztet végeztek el, ebből 4995-nek az eredménye volt pozitív. A hivatalos jelentés szerint egy nap alatt 31 páciens hunyt el, amivel 1199-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. A halálozási arány 0,99 százalék. Lélegeztetőgép segítségére 212 betegnek van szüksége, kórházi ápolásra jelenleg összesen 6214 páciens szorul. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 116 125-re emelkedett.

 A legtöbb beteg továbbra is Belgrádban van, ahol 2059 vírushordozót azonosítottak. Az országban a második helyen Újvidék áll 333 új fertőzöttel, majd Kragujevac következik 271 új beteggel, Nišben 200, Pancsován 172, Smederevóban és Kraljevóban pedig 97-97 beteget regisztráltak.

A szerbiai kormány bejelentette a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését célzó új intézkedéseit, amelyek keddtől legalább tíz napon át lesznek érvényben. Az éttermek, kávézók, bárok, klubok, a fogadóirodák és bevásárlóközpontok keddtől 18 óráig tarthatnak nyitva. Zárt térben kötelező a maszk viselése, nyílt téren pedig akkor kell feltenni a maszkot, ha nem tartható be az előírt távolság. Öt főre korlátozták a gyülekezést a szabadban és a zárt térben egyaránt. Ez alól kivételt képeznek a munkaközösségek, az iskolák, az üzletek, az üzletközpontok és a hasonló létesítmények, ahol az a szabály érvényesül, hogy minden személy számára legalább négy négyzetmétert kell biztosítani. A kormány az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak az alkalmazottaknak, akiknek a munkája ezt lehetővé teszi. A tömegközlekedési eszközökön szigorúan ellenőrzik a maszkviselést. Az utasok maximális létszámát a jármű kapacitásának a felére korlátozták. Emellett folyamatosan ellenőrzik a házi karantén betartását is.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Dr. Srđa Janković immunológus elmondta, hogy a kijárási tilalom bevezetéséről nem gondolkodnak a válságstáb tagjai.

– Az emberek sokkal többször emlegetik a kijárási tilalmat, mint a válságstáb tagjai. Egyáltalán nem tárgyaltunk a bevezetéséről, de nem is lenne szükségszerű, mert ha betartják a lakosok azokat az intézkedéseket, amiket javasoltunk, akkor soha nem lesz szükséges a kijárási tilalom bevezetése. Ez a mi álláspontunk. Jelenleg a kijárási tilalom nem mutatkozik céltudatos intézkedésnek. A leghatékonyabb intézkedések azok, amelyeket javasoltunk. Ha ezeket elfogadják, és mindannyian be is tartjuk őket, akkor teljesen felesleges lesz még csak beszélni is a kijárási tilalomról – tette közzé az immunológus.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint az otthoni munkavégzés is fontos szerepet játszik a helyzet stabilizálásában.

– Lehetővé kell tenni mindenkinek, ahol csak lehet, az otthonról való munkavégzést. Ennek két oka van. Az egyik az, hogy ne érintkezzenek az emberek a munkaközösségben, a másik pedig a tömegközlekedés tehermentesítése. Emellett erősíteni fogjuk a városi tömegközlekedést, több jármű lesz, hogy kisebb legyen a tömeg. Amikor a jármű feléig megtelik utasokkal, nem fog megállni a következő megállóban, hanem tovább fog menni, hogy megtartsuk ezt az 50 százalékos telítettséget, és természetesen a járműveken is viselni kell a maszkot.”

Vége a buliknak Belgrádban (is)

Az elmúlt héten fokozottan ellenőrizték a fővárosban működő vendéglátóipari létesítmények munkáját, de az egészségügyi rendeletek betartását a bevásárlóközpontokban is figyelemmel kísérték – jelentette ki tegnap Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere. A Szerbiai RTV vendégeként elmondta azt is, hogy szombat estétől vasárnap hajnalig hat magánszervezésű csoportos szórakozásnak vetetettek véget a fővárosi illetékes szervek.

A kragujevaci tömegközlekedési eszközökön fertőtlenítőszert is felszereltek (Fotó: BETA)

A kragujevaci tömegközlekedési eszközökön fertőtlenítőszert is felszereltek (Fotó: BETA)

A polgármester újfent kérte a lakosokat, hogy a kedden hatályba lépő új rendelkezésekig tartsák be az érvényben levő intézkedéseket: elsősorban a maszkviselésre hívta fel a figyelmet, de hangsúlyozta a távolságtartásra vonatkozó rendeletek jelentőségét és a rendszeres kézmosás fontosságát is. Kérte a fővárosiakat, hogy aki csak teheti, végezze otthonról a munkáját. Minél kevesebbet mozgunk, annál jobban csökkentjük a járvány terjedésének lehetőségét – tette hozzá Radojičić.

Belgrád polgármestere elmondta, hogy a főváros területén a COVID-rendelőkben naponta több mint 5500 vizsgálatot végeznek. Az esetek 60 százalékában újonnan megbetegedettek jelentkeznek orvosi vizsgálatra, ami tovább terheli az amúgy is nehéz helyzetben levő egészségügyi rendszert.

A járvány fékezése érdekében megszigorították a rendelkezések betartásának ellenőrzését: szombaton a kommunális rendőrség este hat órától kilencig 100 szórakozóhelyen járt, és egyet be is záratott – ismertette a fővárosi helyzetet a polgármester. Kiemelte, hogy a lakosok bejelentéseinek 60 százaléka magánszervezésű bulikra vonatkozik.

Egyre több a fertőzött az idősotthonokban

Nő a koronavírussal fertőzöttek száma a szerbiai idősotthonokban és szociális intézményekben is. Jelenleg összesen 627 fertőzött van, a dolgozók közül pedig 370-en fertőződtek meg.

Vajdaságban vírusos betegeket regisztráltak az újvidéki Gerontológiai Központ limáni, újtelepi és futaki részlegében is. Ezenkívül a péterváradi, nagybecskereki, pancsovai, zombori, óbecsei, szabadkai és magyarkanizsai idősek otthonában is jelen van a vírus. Az újvidéki, a nagybecskereki, a szabadkai és a verseci szociális központok bentlakói és dolgozói között is megjelent a fertőzés.

A bentlakókat a fertőzés vagy annak gyanúja esetén karanténba helyezik, a dolgozók pedig házi karanténba kerülnek.

Meghaladta a hatezret a halottak száma a Nyugat-Balkánon

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány a nyugat-balkáni országokban, a térségben mindenhol nő a kórházi kezelésre szorulók és a halottak száma. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a járvány kezelésével megbízott szerbiai egészségügyi válságstáb is egyre súlyosbodó helyzetről beszél, Mijomir Pelemis szakértő szerint még szigorúbb korlátozásokra és nagyon nagy fegyelemre van szükség annak érdekében, hogy a mutatók ne romoljanak tovább.

A regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra Koszovóban 711-gyel 33 588-ra, Észak-Macedóniában 1182-vel 53 631-re, Montenegróban 574-gyel 30 653-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1315-tel 79 309-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Koszovóban 19-cel 904-re, Észak-Macedóniában 25-tel 1487-re, Montenegróban 5-tel 434-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 37-tel 2246-ra nőtt.