2024. március 29., péntek

Folyamatos a migránsok jelenléte

Magyarkanizsa és Törökkanizsa község továbbra sem lélegezhet fel

Hétfőn ugyan több-busznyi illegális bevándorlót szállítottak el Horgos környékéről, de már aznap éjjel újabb csoportok érkeztek. Lackó Róbert migránsügyi koordinátor elmondta, hogy nagyjából a hétfői akció előttire kúszott fel a számuk, vagyis becslések szerint a községben mintegy ötszáz fő illegális bevándorló tartózkodik.

– Állandó kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel, és az önkormányzat által alkalmazott járőrök is kinn vannak az utcákon. Rendbontás, atrocitás esetén telefonálni is lehet. Erre leginkább olyankor volt példa, amikor a telefonálók nagyobb tömegek felbukkanását tapasztalták – mondta Lackó Róbert.
A bevándorlók Magyarkanizsán is fel-feltünedeznek, de mintha kevesebben sétálgatnának az utcákon, és pihennének meg a parkban. Ennek ellenére az emberek nyugtalanok. Papp Ákos helybéli lakos sem derűlátó.
– Egyértelműen látszik, hogy a migránsok nem fogadják el a mi értékrendünket. Hallani lopásokról, rablási kísérletekről, nők molesztálásáról. A saría értelmében az előbbiekért kézlevágás, az utóbbiért megkövezés jár. Kiszabadultak az ő szigorú társadalmi normáik közül, és úgy hiszik, hogy itt minden megengedett.

Újabb és újabb migránsok érkeznek a határ közelébe

Újabb és újabb migránsok érkeznek a határ közelébe

Horgoson sem jobb a helyzet. Kenyeres Tímea elmondta, hogy a biztonsági szolgálat némiképp megnyugtatóan hat rájuk.
– Kisgyermekes anyukaként nagyon zavaró és félelmet keltő érzés a rengeteg idegen jelenléte. A gyermekeinkkel nem szívesen megyünk gyalog a szomszéd utcában lakó barátokhoz, nem sétálunk az utcán, mert tartunk tőlük. A biztonsági szolgálat alkalmazása jó lépés, talán így csökken a félelemérzetünk.
Martonoson napközben szinte egyáltalán nem lehet bevándorlót látni. Ahogy a helyi közösség tanácsának elnöke, Horváth Gergely fogalmazott, este indul be az élet.
– Az akció után sem tudtunk fellélegezni, hiszen volt hová bújniuk. Az erdő tele volt migránssal, így szerda este már ismét megjelentek. Hiába is viszi el a rendőrség őket, estefelé már jönnek az idegen taxisok, akik tömkelegével szállítják őket. A lakosok arra panaszkodnak, hogy a migránsok behúzódnak az üres házakba. Úgy véljük, vannak, akik leadják a forró drótot arról, hogy hova lehet behúzódni. Ezt kellene meggátolni – mondta.

A határ mentén kevesebb a migráns, de újak érkeznek

A majdányi polgárok arról számoltak be, hogy az akció után is maradtak migránsok a faluban, mert a rendőrségi akciót megneszelve egy részük a falu körüli bozótosokban, árokpartokon, nádasokban húzta meg magát, és csak akkor merészkedtek elő, amikor már elmúlt a veszély.
Esténként továbbra is érkeznek újabb illegális bevándorlók a határzónába, általában taxik hozzák őket, a faluban még zombori rendszámtáblás autókat is láttak, amelyekből négy-öt migráns szállt ki.

Gyála körzetében a Tisza menti erődsávban táborozó migránsokat a legnehezebb begyűjteni. A hét eleji razziát követő napokban a magyar határőrizeti szervek több gumicsónakos határsértőt fogtak el. Egy-egy gumicsónakba heten-nyolcan is bezsúfolódnak, így próbálnak átevezni a párás, ködös folyón a magyar oldalra. A helybeliek elmondása szerint az illegális bevándorlók nagyobb része nem tud úszni, ezért ötliteres pillepalackokat kötnek a derekukra, hogy ha netán kifordul a túlzsúfolt csónak, ne fulladjanak vízbe. A gyálai Holt-Tisza egy hosszabb szakasza képezi az országhatárt Szerbia és Magyarország között, itt vízi úton rendszeresen próbálkoznak átjutni a migránsok. Csütörtökön két csónakot is lefüleltek a magyar határőrök.