2024. május 1., szerda

A szünidő meghosszabbítását és béremelést kérnek az oktatásügyi szakszervezetek

A jövő évi költségvetés parlamenti vitáját megelőzően a három reprezentatív oktatásügyi szakszervezet eljuttatta együttesen megfogalmazott kéréseit Ana Brnabić kormányfőnek és Branko Ružić oktatásügyi miniszternek. A szakszervezetiek három pontban foglalták össze a tanügyi dolgozók béremelésével kapcsolatos követeléseit. Ugyanakkor egy másik nyílt levelet is megfogalmaztak, melyet az oktatásügyi miniszternek és a köztársasági válságtörzshöz címeztek – írja a Tanjug hírügynökség. Ebben a szakszervezetek azt kérik, hogy egészségügyi-biztonsági okokból 5 nappal hosszabbítsák meg az őszi szünidőt, mely egyébként ma, pénteken ér véget.

A szakszervezetek egyébként a kollektív szerződésekkel összhangban azzal a kérelemmel fordultak az illetékesekhez, hogy 2021-ben 15 százalékkal növeljék a tanügyi dolgozók bérét, ezenkívül egyenlítsék ki a béreket a tanügyben, és hogy korrigálják a tanügyiek bérelszámolási együtthatóját.

A szakszervezetek tárgyalást szorgalmaznak a szerb kormánnyal és az oktatási minisztérium képviselőivel ezeknek a kéréseknek a tisztázására.