2024. május 8., szerda

Bűnvádi feljelentés a Linglong ellen

Bűnvádi feljelentést tett a Linglong néven máris elhíresült kínai nagyvállalat nagybecskereki üzemének felelős személyei ellen az Újrahasznosítható Energia és Környezetvédelmi Regulációs Intézet (RERI), ugyanis alapos a gyanú, hogy építkezési engedély nélkül fogtak hozzá a régió egyik legnagyobb beruházásának kiépítéséhez – írja a 021.rs.

A Linglong Tire Internacional Group (LTIG) vállalat Nagybecskereken a Délkelet ipari övezetben kezdte építeni új gumiabroncsgyárát. A régiószinten is kiemelkedő üzem területén számos építőipari gép, szállító teherjármű, és több száz munkás dolgozik folyamatosan. A szakértők szerint a gumiabroncsgyár kivitelezése vetekszik a Belgrád Víziváros projektummal, a munkálatok hordereje és a terület nagysága tekintetében is. A LTIG csaknem 1 milliárd dollárt ruház be az ipari létesítménybe, ami azt jelenti, hogy a jövendőbeli üzem minden idők legnagyobb közvetlen külföldi befektetése lesz nem csak Nagybecskereken, hanem az országban is.

A munkálatok kivitelezésével a China Energy Engineering Group(CEEC) és a China Road and Bridge Corporation (CRBC) cégeket bízta meg a beruházó, és várhatólag a jövő év őszén átadják rendeltetésének. A gumigyártásban használatos műkaucsuk előállításával foglalkozó gyár nem csupán 1200 új munkahely megnyitásával kecsegtet, hanem további két nyersanyagellátó kínai vállalat érkezését is a nagybecskereki ipari övezetbe.

A RERI gyanúja szerint a beruházó megkezdte a mellékhelyiségek kiépítését a gyárkomplexum területén, ám nem rendelkezik megfelelő építkezési engedéllyel, épp ezért megtette a szükséges jogi lépéseket ellene.

Emlékeztetünk, hogy a kínai cég a szerb államtól összesen 83,5 millió euró segélyt kapott a gyár kiépítésére, a (200 focipályányi) földterületet pedig ajándékba kapta, minthogy rendkívüli fontosságú az ország számára.