2024. április 24., szerda

Meghaltak, mert magyarok voltak

Három évtizede emlékeznek meg a temerini tömegsírnál

Az 1944/45-ös vérengzések áldozataira emlékeztek vasárnap Temerinben, a Nyugati temetőben lévő tömegsírnál.

A temerini emlékhely a Nyugati temetőben (Fúró Dénes felvétele)

A temerini emlékhely a Nyugati temetőben (Fúró Dénes felvétele)

Ezen a helyen immár három évtizede róják le kegyeletüket a helybeli hozzátartozók és megemlékezők, valamint az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek képviselői is. A megemlékezésen részt vett többek között Berencsi Gábor Magyarország belgrádi nagykövetségének titkára, dr. Rusz Radován konzul Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében, valamint Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője is. Mint minden évben, a Himnusz eléneklését követően a megemlékezők nemcsak az 1944/45 gyászos őszére, hanem az első világháború során életüket vesztett temeriniekre és az itt elhunyt, de nem helyi származású katonákra is emlékeztek.

Fremond Árpád parlamenti képviselő elmondta, hogy ezekben a napokban nemcsak az elhunyt szeretteinkre, hanem azokra is emlékezünk, akikre évtizedeken keresztül nem emlékezhettünk.

– Nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy méltó emlékhelyeket alakíthassunk az ártatlan áldozatainknak, valamint a történelmi megbékélésért is. Az utóbbi években jelentős kutatómunka folyik a tömegsírok és minden egyes áldozat felkutatásának érdekében. Kiemelten fontos, hogy minden évben kimondjuk: nekik azért kellett meghalniuk, mert vállalták magyarságukat – emlékeztetett Fremond.

Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke beszédében kitért a jelentős jubileumra is, megemlítve, hogy Vajdaságban először Temerinben tartottak ilyen jellegű megemlékezést.

– A partizáncsapatok bevonulását követően 1944 októberének végén először csak azokat a helyi férfiakat hívták be a templomudvarba, akikről feltételezték, hogy valamilyen harci cselekményben vettek részt, de később már általánossá váltak a behívások. Temerinben és környékén több mint 330 helyi ártatlan áldozatról tudunk – ismertette az adatokat Csorba.

Az emlékbeszédeket követően Szöllősi Tibor temerini plébános tartott gyászszertartást, ezután pedig a jelenlévő szervezetek képviselő az emléktábláknál elhelyezték a koszorúkat. A megemlékezést a Szirmai Károly MME férfikórusának tagjai tették emelkedettebbé.