2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Hétszeres bajnok a Mercedes

Egy újabb, a naptárba a járvány miatt bekerült pálya, Imola élénkítette a Formula–1 szezonját, a verseny azonban a hajrában beköszöntő zűrzavar ellenére ugyanazt a képet hozta, mint a legutóbbi kettő: Valtteri Bottas hiába vezetett a futam elején, végül mégis Lewis Hamilton aratott magabiztos győzelmet, újabb rekorddöntéshez segítve a Mercedest.

Az F1-es naptárban legutóbb 2006-ban szereplő imolai hétvége különleges lebonyolítással zajlott, a sport ugyanis azzal kísérletezett, mennyire lehet működőképes a jövőben, ha a szokásos három helyett két napba sűrítik az eseményeket. A pénteki edzésnap így teljes egészében elmaradt, és szombaton csupán egy 90 perces gyakorláson volt lehetőségük a csapatoknak felkészülni az időmérőre és a futamra, a pilótáknak pedig hozzászokni ehhez a mostanság kevésbé szem előtt lévő pályához.

Ennek ellenére az erősorrend nem hozott meglepetéseket, a Mercedes pole-ért folyó csatáját ezúttal csekély előnnyel Bottas nyerte meg. A rajtnál továbbra is a finn szájíze szerint alakultak a dolgok, hiszen Max Verstappen lerajtolta Hamiltont, innentől viszont fokozatosan átbillent a mérleg nyelve a brit felé. A Mercedes sejtése szerint a finn autója alá már a második körben beszorult egy méretesebb törmelék, ami visszafogta a tempóját. Verstappen megelőzése érdekében Hamiltonnal későbbi bokszkiállással tervezett a csapat, a brit pedig leggyorsabb körök sorát autózva ezzel az élre tudott visszatérni, míg Bottas bajait tovább tetézte, amikor egy hibát követően a Red Bull megelőzte őt. Az események az utolsó 15 körre pörögtek fel igazán, amikor Verstappen egy defekt miatt kiesett a második helyről, az első pontjáért hajtó George Russell a biztonsági autó mögött csapta falnak a Williamst, majd magába roskadt egy fa tövében, Lance Stroll pedig fellökte egy szerelőjét a bokszkiálláskor. Az újraindítást követően csak a Mercedes kettős győzelme tűnt biztosnak: a Red Bull-os állásáért küzdő Alexander Albon ismét hibázott, a semmiből a 4. helyre előretörő Danyiil Kvjat valószínűleg már ezzel sem tudta megmenteni saját jövőjét az Alpha Taurinál, a dobogó harmadik foka pedig a Nürburgring után ismét Daniel Ricciardóé lett a Renault-val. A Ferrarinál megint Charles Leclerc szállított valamirevaló eredményt az 5. hellyel, míg Sebastian Vettel csak 13. lett a 15 célba érkező közül, igaz, egy elrontott bokszkiállás is visszavetette.

Hamilton 93. győzelmét szerezte, újabb kettős győzelmével pedig a Mercedes már elegendő pontelőnyt halmozott össze ahhoz, hogy négy futammal a szezon vége előtt bebiztosítsa a konstruktőri címet – zsinórban már a hetedik évben, ezzel a Ferrari korábbi hatos rekordját adva át a múltnak. Hamiltonnak két hét múlva, a szintén váratlanul felélesztett Török Nagydíjon már egy 6. hely is elég lesz, hogy ő maga is hétszeres világbajnokká váljon.

Az Emilia Romagna-i Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:28:32,430, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +5,7 másodperc hátrány, 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) +14,3, 4. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) +15,1, 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +19,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 282 pont, 2. Bottas 197, 3. Verstappen 162, 4. Ricciardo 95, 5. Leclerc 85, stb. Csapatok: 1. Mercedes 479 pont, 2. Red Bull 226, 3. Renault 135, 4. McLaren 134, 5. Racing Point 134 stb.

WTCR

Győzött a Zengő!

Kevesen hitték volna, hogy a túraautó-világkupa idei első magyar érdekeltségű győzelme nem valamelyik versenyzőhöz, hanem a Michelisz Norbert távozása óta gyengélkedő, a kihagyott tavalyi szezon után idén visszatérő Zengő Motorsporthoz kötődik majd. Kifizetődött azonban, hogy a csapat a magyar tehetségek felkarolása mellett idén végre egy elismert külföldi versenyzőt is leigazolt, hiszen a spanyol Mikel Azcona eddig is erős eredményeket szállított a Cuprával, most pedig az aragóniai pályán rendezett forduló második versenyén rajt-cél győzelmet aratott, miután kissé zűrzavaros köridőtörlések és visszaadások végén az ölébe hullott az első rajthely. A Zengő 2015-ben a Hungaroringen, még Michelisszel szerzett legutóbb győzelmet a túraautózás csúcskategóriájában.

A hétvége másik két futamgyőzelme Jean-Karl Vernay Alfa Romeójához és Thed Björk Lynk & Cójához került. A magyar versenyzők feledhető napot zártak, mert bár Michelisz az első futamon állt pole-ban, többen is hamar megelőzték, és végül csak a 6. lett. Tassi Attila hétvégi legjobbja egy 14., a zengős Boldizs Bencéé pedig egy 9. hely lett.

Bár a két éllovas, Yann Ehrlacher és Esteban Guerrieri nem szerzett dobogót a hétvégén, továbbra is ők a fő esélyesek a bajnoki címre a két hét múlva némi kényszerű naptáráttervezés miatt szintén Aragóniában zajló szezonzárón.

A bajnokság állása: 1. Ehrlacher 189 pont, 2. Guerrieri 162, 3. Vernay 146, 4. Muller 146, 5. Magnus 136 stb.