2024. május 8., szerda

Együtt megoldani a problémákat

Zombor polgármesterével tárgyalt a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője a helyi tisztségviselőkkel, Jankovich Szilárd tanácsnokkal, Pribilla Attila segédpolgármesterrel, Pelt Ilonával, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnökével egyetemben tegnap hivatalos látogatást tett Zombor város polgármesterénél, Antonio Ratkovićnál, továbbá résztvettek a Zombor Város Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsának megalakításáról szóló döntés prezentációján is. Az MNT elnöke a hivatalos látogatással kapcsolatban elmondta, ez volt a választások utáni első találkozójuk Zombor polgármesterével.

(L. Móger Tímea felvétele)

(L. Móger Tímea felvétele)

– Igazából Doroszlón, a nyugat-bácskai és egyáltalán a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kegyhelyén már találkoztunk a polgármesterrel és az már egy gesztusértékű együttlétnek számított. Azzal, hogy ott jelen volt, együtt érzett velünk, együtt ünnepeltünk, előrejelezte, hogy ez a mai találkozó azokat a kérdéseket vethette fel, amelyek megoldásra várnak, amelyek sem a zombori önkormányzattól, sem a Magyar Nemzeti Tanácstól nem függnek, hanem együtt, közös erővel kell őket megoldani. Témaként napirendre kerültek a legfontosabb fejlesztések, az itteni magyar közösség erősítése, építése. Így történhetett meg a bezdáni színházépületnek a végleges megoldása, amelyben sem Zombor város, sem pedig az MNT ebben a pillanatban nem tud úgy cselekedni, ahogyan azt szeretnénk. A problémát illetően most megoldásokra találtunk, amelyeknek nagyon örültünk és mindezt nagyon jónak és ígéretesnek tartjuk – nyilatkozta az MNT elnöke.

Hozzátette, hogy fontosnak tartják azt is, hogy egy közösségben az anyanyelv használata, a hivatalos nyelvhasználat minél erőteljesebben jusson kifejezésre. Ennek egyik formája pedig a fordítás megoldása.

– Fölkínáltuk a polgármester úrnak egy olyan szoftver alkalmazását, amely hálózatba szervezi a fordítókat, mégpedig olyan formában, hogy azok, akik bekapcsolódnak ebbe a rendszerbe, a lefordított dokumentumokat készen kaphatják meg, a teljes applikációs rendszert, annak műszaki feltételeivel együtt a Magyar Nemzeti Tanács biztosítaná – mondta Hajnal Jenő.

Továbbá beszéltek arról is, hogy hosszú évek óta Zombor város akarata ellenére nem tudta érvényesíteni a Nemzeti Tanácsok támogatására irányuló jogát. Hozzátette, erre is keresik a megoldást és javasolta, hogy a többi Nemzeti Tanáccsal együttesen keressenek olyan egyeztető megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a város eleget tegyen ennek a kötelezettségének. Szavai szerint ugyancsak nagyon meghatározó, hogy a Nemzeti Tanácsok által kiemelt jelentőségű intézményeknél, ahol a Tanácsnak kell jelölteket állítania, egységes megállapodás szülessen, és ez minél gördülékenyebb és elfogadhatóbb formában történjen. Szóba került a falusi könyvtárak problémája és a művelődési élet is.

– Ismert, hogy a falusi könyvtárak sorsa néhány évvel ezelőtt, az akkori megszorítások alatt, milyen helyzetbe került. Nemcsak a könyvtárak sorsát kellene megoldani, hanem a művelődési élet átszervezését és azokat a kulturális, kis helyi, szellemi központokat megújítani, amelyeknek a hiányát nagyon megérzi minden közösség. Elérkezett a pillanat, hogy ezen a szinten is úgy tudtunk beszélni, hogy mindennek a megoldását mindkét fél keresi – hallottuk az MNT elnökétől.