2024. május 8., szerda
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Szlovén szökevénysiker

Hosszú hegyi szakasszal vette kezdetét a Giro d’Italia sorsdöntő harmadik hete. A 229 kilométeres távon hatalmas, 28 fős szökevénycsoport lépett el a főmezőnytől, amely hamarosan világossá tette, hogy nem érdekli az etapgyőzelem. A főszerepben sokáig a kék hegyi trikóért küzdő Visconti és Guerreiro állt, a nap után előbbi megtartotta a vezetést ebben a pontversenyben. A végére a szökevények közül a szlovén Tratnik és az ausztrál O’Connor maradt elöl, az utolsó meredeken pedig a szlovén erősebb hajrát produkált, és élete első szakaszsikerét aratta háromhetes viadalon. Az összetettben Almeida megőrizte a rózsaszín trikót. Valter Attila 60. lett, összetettben a 24.

Végeredmény, 16. szakasz (Udine–San Daniele del Friuli, 229 km): Jan Tratnik 6:04:36 óra, Ben O’Connor +7 mp, Enrico Battaglin +1:14 perc, Kamil Małecki, Ben Swift a. i. stb. Az összetett állása: João Almeida 65:45:08 óra, Wilco Kelderman +17 mp, Jai Hindley +2:58, Tao Geoghegan Hart +2:59, Pello Bilbao +3:12 perc stb.

VUELTA A ESPAÑA

Jól kezdett a címvédő

Spanyolországban is elrajtolt a helyi Grand Tour, a Vuelta első etapja méltó volt a hispán hagyományokhoz, már az első nap komoly emelkedők voltak az útvonalba iktatva. Az etap elején öten (Cavagna, Sütterlin, Jauregui, Wellens, Bol) léptek meg a mezőnytől, de ahogy az egy nagy körverseny első napjain lenni szokott, még nem volt esély a hazaérésre. A cél egy 5 kilométeres mászás után volt, itt pedig az összetettesélyesek csoportjából a címvédő Primož Roglič nyert.

Végeredmény, 1. szakasz (Irún–Arrate, 173 km): Primož Roglič 4:22:34 óra, Richard Carapaz +1 mp, Dan Martin, Esteban Chaves, Felix Großschartner a. i. stb.